Lutinščjak – kruh Sv. Lucije

12/12/2018Kristina

13. prosinca obilježavamo blagdan Svete Lucije – navjestiteljice božićnog svjetla. Uz ovu se sveticu vežu mnogi običaji, pa se tako na njezin blagdan sije pšenica – simbol života i plodnosti. Ime Lucija dolazi od latinske imenice lux što znači svjetlo, sjaj, jasnoća. Vjerujem da svatko od vas ima barem jednu Luciju u životu i  sigurna sam da ćete se složiti sa mnom da zaista donose svjetlo u život. Ja sam u svojoj borbi sa bolešću nagrađena sa dvije predivne Lucije, a ovo je priča kako sam ih upoznala.

Rujan 2018., početak mojih kemoterapija popraćen strahom i neizvjesnošću. Krenuli smo sa najjačim levelom terapija i nakon samo par dana završila sam u bolnici zbog komplikacija. Bolnica, toliko neželjena i strašna, odjel krcat i prvu noć spavam na hodniku. Očajna i uplašena, bez snage da se javim mami na telefon a da ne plačem. Drugi dan ipak pronalaze mjesto za mene u sobi sa jednom mladom djevojkom –  ona ima zarazan osmjeh, predivnu ćelavu glavu, najbolju mamu na svijetu i da, bori se protiv leukemije. U tim bolničkim trenucima sve mi se činilo kao ogromna noćna mora kojoj nikad neće doći kraj, a ona je slušala moje strahove i bodrila me. Dala mi je toliko pozitive i snage, uputila toliko mudrih riječi kao da ima 87 a ne samo 27 godina. Ona me digla u tim prvim najtežim trenucima, ona mi je upalila svjetlo. Moja predivna Istrijanka – Lucija.

Još je rujan, nisam više u bolnici, ali nisam ni dobro. Upozoravali su me da su kemoterapije teške, znala sam da neće biti lako, ali na to se ne možeš pripremiti. U glavi ti je košmar, ne možeš spavati, ne možeš čitati, ma ne možeš ništa. Sve te boli, a ti niti ne znaš je li to normalno ili ti se opet sprema bolnica. Onda se desila ona – neznanka, spremna na poziv nakon prve poruke, prošla je isto što sad prolazim ja i to 2 puta, a ima samo 24 godine. Javlja se sva vesela i prpošna, govori mi ono što žarko želim čuti – biti ćeš ok! Sve je to normalno! Samo se trgni, nemoj se prepustiti, nađi neki hobi (i jesam ;)). Ona je ta koja me pokrenula kad sam pokleknula, ona mi je upalila svjetlo. Moja prekrasna Zagorka – Lucija.

Beskrajno sam zahvalna što su u moj život ušle ove dvije Lucije i iz tog razloga im posvećujem ovaj prekrasan kruh svete Lucije, kod nas u Zagorju poznati kao Lutinščjak. I zaista mi je teško povjerovati da je ovo sve slučajnost…Obradujte i vi svoju Luciju danas ili ako imate sreće kao ja obradujte Lucije.

Kruh koji vam danas predstavljam izvučen je iz davnina, zapravo iz bakinih priča. Kod nas u Zagorju nekad se taj kruh pekao za blagdan Svete Lucije, slatkastog je okusa zbog bundeve i jabuka, a u njega se stavljalo nekoliko vrsti brašna (pšenično, kukuruzno, heljdino, ječmeno…). Svaki član obitelji morao je pojesti barem mali komad kruha kako bi se ispoštovali običaji. Kruh je kod nas u Zagorju (odnosno u mojem selu) poznat pod nazivom Lutinščjak.

Recept nije 100% autentičan, ja sam ga ipak malo prilagodila našim ukusima te dodala neke začine i med koji nekad baš i nisu bili dostupni. Kako sam se vodila intuicijom (bakine mjere su sve odokativne) nisam bila sigurna kakav će biti konačni rezultat. Tijekom pečenja, kad bih otvorila pećnicu stan nam je ispunio predivan miris i to je bio prvi znak da sam na pravom putu. No, tek kad smo probali kruh oduševili smo se. U nastavku slijede upute.

Recept:

  • 1 vrećica instant kvasca
  • 100 ml mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • 100 grama kukuruznog brašna
  • 200 ml vode
  • 290 grama pirea od bundeve
  • 400 grama oštrog brašna (možete dodati i druge vrste brašna ako imate)
  • 7 dag soli
  • 3 žlice meda
  • 1 ribana jabuka
  • 30 grama margarina
  • 2 žličice pumpkin spice (može i vaša kombinacija začina, ovdje super paše: cimet, muškatni orah, klinčić)

Instant kvasac razmutite u 100 ml mlakog mlijeka, dodajte žličicu šećera i ostavite 15ak minuta da se kvasac aktivira. 200 ml vode pustite da zakipi te poparite kukuruzno brašno (po bakinim uputima to radim kad god pripremam kruh sa kukuruznih brašnom). Kad se popareno kukuruzno brašno malo ohladi, a kvasac odradi svoje pomiješajte sve sastojke zajedno. Dobiti ćete smjesu koja je sličnija smjesi za biskvit nego za kruh. Tijesto nisam mijesila već sam ga dobro izradila kuhačom te pustila da se diže 2 sata. Nakon toga kruh se stavlja peći u četvrtasti kalup (ovaj put sam koristila silikonski kalup koji je odličan jer se nikad ništa ne lijepi) na 180 stupnjeva sat i pol.

Kruh je dosta vlažan, čak se čini malo i gnjecav, ali to je zbog jabuke i bundeve koje mu daju dodatnu vlažnost. Možete ga jesti bez ičega, a možete ga premazati nekim džemom ili medom.

Pire od bundeve

Pire od bundeve je vrlo jednostavno pripremiti, potrebna vam je samo jedna bundeva i malo dobre volje. Ja sam koristila butternut bundevu, ali pire se može pripremiti i od ostalih vrsti bundeva. Bundevu operite, osušite, prepolovite i stavite u lim za pečenje koji ste obložili papirom. Bundevu prekrijte folijom, ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva i pecite nekih sat vremena. Bundeva je gotova kad je mekana, a to možete provjeriti vilicom. Ovako pečenoj bundevi maknite koru, a meso bundeve ispasirajte i pretvorite u pire. Ako imate viška pirea, slobodno ga zamrznite i koristite kasnije.

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodna objava Sljedeća objava