Kulerski linzeri sa limunom i makom

16/12/2018Kristina

Po mojim objavama ste već mogli skužiti da me uhvatila opasna keksomanija. Tak vam je to kad ste na bolovanju, imate pauzu od kemoterapija pa onda želite iskoristiti svaki trenutak da biste radili ono što vas opušta i što najviše volite. Kako i sama pratim puno food blogova primijetila sam da svi vrtimo iste stvari – da se razumijemo, ja volim tradicionalne kekse i kolače, radim ih vrlo često, ali ipak s vremena na vrijeme volim napraviti i nešto drugačije jer onda to svima zapne za oko. Linzeri su meni vrlo dragi keksi, ali ovaj put umjesto klasičnog recepta htjela sam vam predstaviti nešto ne baš uobičajeno, a ipak ukusno i jednostavno. Tako se u tijestu našao mak (Najbolji muž na svijetu obožava mak pa sam dobila plus kod njega :D), a umjesto pekmeza keksiće sam spajala sa kremom od limuna odnosno tzv. lemon curd kremom (Najbolji muž na svijetu ne voli ovu kremu pa mi je izbrisao onaj plus zbog maka).

Priprema keksića je vrlo jednostavna, ali ja ne bih bila ja kad se nebi desio neki incident. Kako sam taj dan radila nekoliko različitih vrsta keksića, linzere sam ostavila za kraj i kad sam htjela zamijesiti tijesto shvatila sam da ranije nisam izvadila dovoljno margarina iz frižidera. Budući da margarin treba biti sobne temperature, odnosno mekan kako bi se lakše mijesilo tijesto, tako sam ja odlučila ubrzati postupak omekšavanja margarina u pećnici (nemam mikrovalnu pa ako se pitate zašto pećnica – ovo je odgovor). Stavim ja tako margarin na par minuta u pećnicu na 50 stupnjeva i odlučim iskoristiti tih par minuta da ogulim krumpir za ručak. U međuvremenu odlučim i pojačati pećnicu na 200 stupnjeva jer ću krumpir peći u pećnici.  Odlučila sam i izmarinirati piletinu. Odlučila sam očito mnogo toga u međuvremenu i srećom imala sam buraza u dnevnom boravku koji je imao pogled na moju pećnicu i koji je u jednom trenutku onako flegmatično pitao “e a kaj ti to gori u pećnici?!? Da, naravno, Kristina je zaboravila izvaditi pol kile margarina iz pećnice! Da, Kristina je pekla margarin na 200 stupnjeva!!

Dolazi Najbolji muž na svijetu jer jedino što čuje je fak, fak, faaak, vidi punu kuhinju dima i mene kako čučim kraj pećnice sa tanjurom ispod rešetke na kojoj se nalaze dva margarina i koji su već u praktički tekućem stanju (drži ih samo omot) i koji neumorno kapaju po dnu pećnice. E sad kak izvaditi taj vreli margarin?! Uspjeli smo ih nekak prebaciti na tanjur uz pomoć pribora za roštilj i onda sam ja dobila onaj pogled Stvarno Kristina?!? Margarin topiš u pećnici? Pa dobro moreš li ti speći nekaj bez da vužgeš pol kuhinje?!? od Najboljeg muža na svijetu. No to me nije spriječilo da radim ove linzere, koji su osim neslavnog margarina malo bolje ispali, ok, oni koji vole limun kažu puno bolje!

A sad recept…

Tijesto:

  • 200 grama šećera u prahu
  • 400 grama margarina (maslaca za one koji ne šparaju poput mene)
  • 600 grama brašna (oštro)
  • 2 vanilin šećera
  • 2 jaja
  • korica jednog limuna
  • 3 žlice maka u zrnu

Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka te ga stavite u hladnjak na sat vremena. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i izrezujte linzere u željenim oblicima (krugovi, zvjezdice, srca..). Polovica linzera treba imati rupu u sredini. Kekse pecite na 180 stupnjeva, 10ak minuta, dok ne počnu dobivati boju. Pripazite da pritom ne budu prepečeni, oni moraju ostati svijetli – u suprotnom su jako hrskavi. Keksiće spajate sa kremom od limuna.

Krema od limuna / Lemon curd 

  • 3 jaja
  • 2 žutanjka
  • sok 3 limuna
  • 2 limun šećera
  • 150 grama šećera
  • 90 grama maslaca

Jaja, žumanjke i šećer izmiksajte (smjesa će vam biti pjenasta) te je nakon toga staviti na štednjak da se kuha. U zagrijanu smjesu dodajte maslac i sok od limuna. Kremu kuhajte sve dok ne postane gusta, stalno mješajući. Dok se krema kuha neko vrijeme će biti vrlo pjenasta, neka vas to ne iznenadi, miješajte i kuhajte dalje, ona će kad bude gotova postati glatka, kremasta i gusta. Kremu obično kuham par minuta. Kad se ohladi još se malo zgusne.

I ne zaboravite, čak i kada se dese gluposti, čak i kada se možda naživcirate prilikom pripreme, čak i kada ne ide sve po planu, prstohvat ljubavi #pinchofamour to sve popravi! 🙂

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodna objava Sljedeća objava