Uvrnuti štapići

11/01/2019Kristina

Ako ste rukometni fan poput mene onda vjerojatno znate da se ovog siječnja održava Svjetsko rukometno prvenstvo. Kod nas doma ne propušta se niti jedna utakmica, pa smo tako već u pripremi za današnju utakmicu Hrvatska – Island. Uz utakmice uvijek volimo nešto grickati, a što je napetiji rezultat to mi više grickamo. Za danas sam odlučila pripremiti slane uvrnute štapiće, koji super idu uz čašu pive. Vrlo su hrskavi i jednostavno ih ne možete prestati jesti – ja se samo nadam da će ovi moji izdržati do večerašnje utakmice.

Sama priprema nije komplicirana, ali treba vam malo spretnosti kod preokretanja tijesta. No, ako je meni uspjelo koja sam poznata po izrazitoj šlampavosti, onda nema sumnje da će i svima drugima. Tijesto se umijesi u roku par minuta i odmah ga možete razvaljati. Pritom podlogu jako dobro pobrašnite, jer se meni tijesto poprilično lijepilo.

Ako vam je tijesto premekano slobodno dodajte brašna kako biste ga lakše razvaljali i kako vam se nebi lijepilo za podlogu.

Recept

Tijesto:

  • 400 grama oštrog brašna
  • 1,5 dl ulja
  • 1,5 dl bijelog vina
  • 1 prašak za pecivo
  • 7 grama soli

I još:

  • 1 jaje za premazivanje tijesta
  • Mak i sezam za posipavanje

Umijesite tijesto i razvaljajte ga na debljinu 3-4 mm. Tijesto premažite razmućenim jajem i obilato posipajte makom (ja sam koristila mak u zrnu). Mak slobodno rukom lagano utapkajte u tijestokako bi se bolje zalijepio. Tijesto zatim okrenite na drugu stranu, premažite jajem i posipajte sezamom.

Najteži korak je ovo preokretanje tijesta – ja sam stranu sa makom prekrila papirom za pečenje, zatim preklopila tijesto na pola, zavukla ruku pod tijesto i preokrenula tako da je strana sa makom bila okrenuta prema dolje. Tijesto narežite na trakice širine 1 cm, duljine koja vam odgovara, te ih uvrnite kao spirale. Posložite ih u lim obložen papirom za pečenje te pecite 15ak minuta na 180 stupnjeva.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodna objava Sljedeća objava