Mađarica

06/11/2019Kristina

Ovaj kolač obožavam od malena i uvijek se nalazio na svim bitnijim događajima poput rođendana, pričesti, firmi, vjenčanja… I dok neke slastice lagano izlaze iz mode, neki kolači i dalje ostaju na tronu.  Sa mađaricom ne možete fulati, vole je svi, muškarci i žene, starci i djeca. U mojoj okolini postoji velik broj mađaromanijaka. To su vam oni pred koje stavite tacnu raznoraznih kolača, a oni ne jedu ništa drugo dok ne potamane cijeli red mađarice. Ono što me također iznenađuje su naši najmlađi naraštaji koji razvili dobar ukus za kolače, pa je i njima mađarica number 1.

Mađarica

Ne znam dijelimo li ista iskustva, ali vjerujem da 9 od 10 ljudi ovaj kolač neće odbit. Nakon što smo razriješili količinu ljubavi koju gajimo prema mađarici dolazimo do sljedećeg bitnog problema. Recept. Da, toliko različitih recepata, toliko fantastičnih domaćica koje se kunu u onaj savršeni recept, toliko samoprozvanih food blogera (tu uopće ne mislim na sebe 😆) koji misle da imaju nešto pametno za reći. A koji je pravi? Koji daje najbolji rezultat? Razne teorije, kombinacije i da ne zaboravimo nekima vrlo bitan dio – broj kora. Ja sam se zaustavila na broju 5 koji je optimalan ako se mene pita, ali ima onih kojima je broj kora simbol uspješnosti. Ja sam sa 5 kora praktički amater, a titula najmastora pripada onima sa 7 i više kora. Nemojte se prestrašiti ako radite i sa 4 kore, koliko puta smo samo mama i ja uprskale nešto sa tijestom pa završile sa 4 kore. A i često smo više ličile na keramičare koji postavljaju pločice a ne kao domaćice koje rade mađaricu.

Ipak, nakon dobrih 15 godina testiranja raznoraznih recepata imam jedan kojeg se držim u 99% slučajeva. To je recept koji koristi i moja šogorica slastičarka pa mu to podiže vrijednost. Tijesto je rekla bih više manje klasika. No, kremu koju mi koristimo nije tipična kao što je to vjerojatno u drugim receptima. U ovom receptu u još vruću kremu ubacujemo maslac i tako toplu kremu razmazujemo po korama. Upravo iz tog razloga mađarica je gotova puno brže, a i puno brže omekša.

Tips & Tricks:
Voljela bih sa vama podijeliti i jedan zgodan trik koji se tiče rezanja kolača. Mađarica, medena pita i sve slične pite sa korama jako lijepo izgledaju kada su lijepo izrezane. Stoga je bitan kvalitetan nož, no oni su obično nespretni, debeli, nedovoljno oštri i obično najljepšu mađaricu uspiju nagrditi. Rješenje je vrlo jednostavno, možete ga kupiti u svakom Konzumu za nekih 20 kn – skalpel. Tanak, precizan i savršen trik za lijepo izrezale kolače.

Nadam se da ćete isprobati ovaj recept, a možda već i jeste jer vjerujem da cirkulira bespućima Interneta. Kako se bliži vrijeme blagdana, sigurno će biti prilike da se prisjetite ovog divnog kolača. I nemojte zaboraviti javiti komentare, a još bi mi bilo draže kad bi i poslali fotografiju kako vam je ispala. Također, slobodno podijelite i svoje savjete, sigurna sam da će svima dobro doći i vaše iskustvo. 🙂

Mađarica

Sastojci

Kore

  • 600 grama oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 grama šećera
  • 150 grama maslaca (ili margarina)
  • 2 dcl kiselog vrhnja
  • 2 jaja

Krema

  • 750 ml mlijeka
  • 9 žlica oštrog brašna
  • 3 žlica kakaa
  • 350 grama šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 200 grama maslaca (ili maragarina)
  • 100 grama čokolade

Čokoladna glazura

  • 100 grama čokolade za kuhanje
  • 4 žlice ulja

Upute

Kore

  • Umijesite tijesto od navedenih sastojaka. Kako biste tijesto lakše umijesili neka vam maslac bude sobne temperature. Nije problem ako je hladan, samo će vam trebati malo više miješenja kako bi se svi sastojci dobro povezali a tijesto formiralo u glatku kuglu.
  • Kad ste umijesili tijesto podijelite ga na 5 jednakih dijelova. Za najbolji rezultat izvažite tijesto kako bi vam svi dijelovi bili u potpunosti jednaki. 
  • Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi na pravokutnik veličine nešto malo manje nego je to lim na kojem ćete ga peći. Ja koristim onaj veliki lim koji dobijete zajedno sa pećnicom. Tijesto pecite na preokrenutoj strani lim jer ćete ga na taj način lakše prebaciti na lim i izvaditi iz lima.
  • Kore pecite na 180 stupnjeva na 7-9 minuta ovisno o vašoj pećnici. Kore su vrlo brzo pečene stoga ih pripazite dok ne uhvatite pravi tajming. Ako vas muči kako prebaciti kore na lim onda možete slijediti moj primjer. Uvijek pazim da su mi kore pobrašnjene dovoljno da se ne love za podlogu a opet ne previše kako tijesto nebi postalo previše tvrdo. Kad ste razvaljali koru na željenu veličinu malo je pobrašnite i preklopite horizontalno 2-3 puta i tako prebacite na pobrašnjen lim. Na limu odrolajte/otklopite koru i to je to. Kad je kora pečena (a to znate kad počinje dobivati laganu boju - čim to primijetite vadite je van) prije nego je prebacite na neku ravnu podlogu oslobodite je od lima pomoću onog velikog noža za okretanje palačinki. 

Krema

  • Odvojite 2 dcl mlijeka od ukupne količine i umutite ga sa brašnom i kakaom. Ostatak mlijeka stavite kuhati sa šećerom i vanilin šećerom.  Kad mlijeko zakipi umiješajte smjesu brašna i kakaa te skuhajte gustu kremu kao da kuhate puding. Kremu prilikom kuhanja miješajte pjenjačom kako biste izbjegli grudice. Ugasite vatru pa u vruću kremu dodajte čokoladu i miješajte dok se se čokolada u potpunosti ne otopi. Na kraju u vruću kremu dodajte još maslac narezan na kockice i miješajte dok se i on ne otopi u potpunosti.

Slaganje

  • Za prvu koru koju ćete premazati kremom odaberite onu koja je cijela i površinom najveća (ako niste bili precizni kod valjanja). Premažite je četvrtinom kreme. Na kremu položite sljedeću koru, lagano je pritisnite kako bi se u potpunosti primila za kremu. Zatim tu drugu koru premažite četvrtinom kreme i na nju položite treću koru. Ponovite postupak sve do zadnje kore koju ne premazujemo kremom.
  • Ja obično mađaricu ostavim da ostoji preko noći kako bi kore omekšale, a dodatno ih opteretim nekim teretom. Obično stavim na njih lim ili neke teže kuharice. Tek drugi dan stavljam čokoladnu glazuru. 

Čokoladna glazura

  • Čokoladu rastopite na pari. U rastopljenu čokoladu dodajte 4 žlice biljnog ulja i miješajte na pari dok ne dobijete glatku, konzistentnu smjesu. Čokoladu malo ohladite i još toplu prelijte po kolaču.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodna objava Sljedeća objava