Medena kata

06/11/2020Kristina

Nisam neki prevelika ljubiteljica meda pa ga ne možete naći često u mojim kolačima, ali kolače ne radimo uvijek samo za sebe, je li tako?😃 Medena kata je pravi starinski kolač, sigurno svima jako dobro poznat i sigurno više manje svi imaju neki svoj recept. Imam i ja jedan, to je onaj koji pripremam kad se treba pripremiti nešto što moja mama baš jako voli. Iako na blogu već postoji jedan recept za medenu pitu, ona ipak više voli ovu varijantu sa pekmezom.

Kod ovog kolača mi je kao prvo jako simpatično samo ime. Pretpostavljam da je ime dobio po jednoj Katici, prpošnoj veseloj ženici koju su svi obožavali jer je uvijek bila nasmijana i odlične volje, a ujedno je radila prefine kolače. Vjerojatno je njezin muž obožavao ovaj kolač pa ju je često tražio Kataaaa, daj napravi medenu. Kataaaa, di je medena….Kata, medena? i tak je kolač postao Medena kata. 🤣

Kod nas se obično ovaj kolači radi u blagdansko vrijeme – takvi kolači su super jer ih količinski ispadne dosta, a i uvijek se nađe pokoji vjerni ljubitelj koji ne staje dok ne isprazni pola tacne. Jedna bitna stavka ovog kolača, osim klasičnih kora sa medom i jednostavne kreme, je pekmez. Nema boljeg nego kad stavite fini domaći pekmez od šljiva. Prisjetila sam se jedne anegdote kad sam imala prilike ispeći nekoliko kolača za skupinu hodočasnika koji su prolazili kroz našu župu. Dosta domaćica se odazvalu pozivu svećenika i svaka je htjela pridonijeti svojim kolačima i pecivima. Ono što nisam očekivala je da ću prilikom postavljanja svoje tacne na stol doživjeti ocjenjivanje i oštri sud. Imala sam osjećaj kao da sam se našla pred sumnjičavim žirijem nekog Masterchefa. Nekih pet-šest gospođa međusobno su se podbale o kolačima, a ja sam upala kao Alisa u zemlju čudesa. Nesvjesna i nespremna dočekala su me svakakva pitanja, kolači su odmjereni uzduž i poprijeko, a između ostalog našla se tu i medena kata. I to nebi bio vjerojatno problem, da glavna i sjajna majstorica (koliko sam mogla prosuditi po njezinim kolačima) nije istaknula kako je u njezinoj domaći pekmez kojeg je sama pekla i shvatila sam da se i mene pita kakav je pekmez korišten u mojem receptu. Jer ako nisi stavio svoj pekmez to ti je jednako kao da si i kupio cijeli kolač. Tad sam shvatila da je domaći pekmez ekstra važna stvar. 😃 Iako što se mene tiče koristite onaj koji najviše volite. Ja neću tužakati dalje.😎

PS. na slikama na kraju nije pekmez od šljiva, nego od borovnica (da, da, moj domaći, nisam varala 🤣). No, moram priznati da je onaj od šljiva meni ipak bolji.

Medena kata

Sastojci

Tijesto za kore

 • 2 jaja
 • 2 žlice meda
 • 1 prašak za pecivo
 • 50 grama masti
 • 3-5 žlica mlijeka
 • 150 grama šećera
 • 500 grama glatkog brašna

Krema

 • 500 ml mlijeka
 • 5 žlica glatkog brašna
 • 200 grama šećera
 • 1 vanillin šećer
 • 200 grama margarina

Dodatno

 • par žlica pekmeza od šljiva

Upute

Tijesto za kore

 • Umijesite tijesto od navedenih sastojaka. Kako biste tijesto lakše umijesili neka vam med bude tekuć, a i mast neka ne bude direktno iz frižidera. U slučaju da vam je baš jako teško umijesiti tijesto dodajte malo mlijeka. 
 • Kad ste umijesili tijesto podijelite ga na 4 jednaka dijela. Za najbolji rezultat izvažite tijesto kako bi vam svi dijelovi bili u potpunosti jednaki.
 • Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi na pravokutnik veličine nešto malo manje nego je to lim na kojem ćete ga peći. Ja koristim onaj veliki lim koji dobijete zajedno sa pećnicom. Tijesto pecite na preokrenutoj strani lim jer ćete ga na taj način lakše prebaciti na lim i izvaditi iz lima.
 • Kore pecite na 180 stupnjeva na 8-10 minuta ovisno o vašoj pećnici. Kore su vrlo brzo pečene stoga ih pripazite dok ne uhvatite pravi tajming. Ako vas muči kako prebaciti kore na lim onda možete slijediti moj primjer. Uvijek pazim da su mi kore pobrašnjene dovoljno da se ne love za podlogu a opet ne previše kako tijesto nebi postalo previše tvrdo. Kad ste razvaljali koru na željenu veličinu malo je pobrašnite i preklopite horizontalno 2-3 puta i tako prebacite na pobrašnjen lim. Na limu odrolajte/otklopite koru i to je to. Kad je kora pečena (a to znate kad počinje dobivati laganu boju - čim to primijetite vadite je van) prije nego je prebacite na neku ravnu podlogu oslobodite je od lima pomoću onog velikog noža za okretanje palačinki. 

Krema

 • Stavite 400 ml mlijeka da zakipi zajedno sa šećerom i vanilin šećerom. U 100 ml umutite brašno i ulijete u mlijeko kad zakipi. Brzo miješajte kako se nebi stvorile grudice i kratko kuhajte dok ne dobijete gustu kremu.
 • Kremu ohladite i u ohlađenu kremu umiješajte margarin. Kako biste izbjegli grudice neka vam margarin bude na sobnoj temperaturi par sati a i sama krema ne smije biti prehladna. Često sam znala napraviti grešku da sam margarin ostavila na sobnoj temperaturi a kremu ostavila predugo u frižideru pa su mi se znale napraviti grudice. Isto je i ako je krema pretopla a margarin direktno iz frižidera. 

Slaganje kolača

 • Prvu koru premažite ravnomjerno polovicom kreme. Položite drugu koru pa tu drugu koru premažite pekmezom od šljiva. Ja stavim nekoliko žlica, odnosno onoliko koliko je potrebno da se cijela kora može lijepo premazati pekmezom i da taj sloj nije ultra tanak. Zatim na to položite treću koru, premažite ostatkom kreme i na to položite zadnju četvrtu koru.  
 • Ja na kolač zatim prvo stavim list papira za pečenje, prekrijem čistom kuhinjskom krpom i na to stavim jednu poveću knjigu. Obično je to moja najdraža Tartine Bread. 🙂 
 • Kolač narežite sljedeći dan i uživajte u ovoj divnoj slastici. Dobar tek! 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodna objava Sljedeća objava