Mamina savijača od jabuka

11/10/2018Kristina
Savijača od jabuka

Jesen je toliko divno godišnje doba, donosi nam predivne boje, okuse i mirise, a ja se trudim maksimalno ih iskoristiti. Svekar i svekrva imaju ogroman voćnjak u kojem se uvijek nađe predivno voće, koje nikad nije savršenog izgleda, ali je zato ultra ukusno i zdravo. Voćke nisu tretirane razno raznim pesticidima i iz tog razloga su jabuke kojih imaju najviše još bolje.

Mislim da ne postoji osoba koja ne voli savijaču od jabuka, ali da budem iskrena ja nisam neki ogroman fan ovog klasika. Uvijek se prije odlučim za savijaču od višanja ili šumskog voća, ali budući da doma imam tako fine jabučice bilo bi šteta ne ih iskoristiti i uveselit drugi dio familije kojima je savijača od jabuka omiljena slastica.

E sad, savijaču nije problem napraviti, čak je i brzo gotova, no ono što meni do sad nikad nije baš najbolje uspjevalo je vučeno tijesto. Jedan od razloga je svakako nedostatak iskustva (treba imati tehniku u prstima prilikom rastezanja tijesta) a druga stvar, koju sam shvatila praveći ovu savijaču, je vrijeme miješenja tijesta. Uglavnom, ja sam odlučila da ću napokon napraviti savršeno tijesto i po ne znam koji put opet sam krenula u ispitivanje mame i bake kako to one rade. Recept imam, ali očito nešto radim krivo – na kraju su zaključile da sam lijena i da ne mijesim dovoljno dugo. 🙂

Ovaj put sam bila malo upornija i tijesto sam mijesila 15 minuta, nakon toga sam lupala njime po stolu (doslovno!) kao da mi je najgori neprijatelj i nakon par minuta shvatim da je tijesto poprilično glatko (što je znak da je ono onako kako treba biti). Preporuka je da tijesto odmori barem pola sata, a ja sam ga ostavila da odmara 45 minuta i to je bilo dovoljno.

Vučeno tijesto

Postupak rastezanja tijesta bio je sljedeći – na dobro pobrašnjenom stolnjaku razvaljala sam tijesto koliko god je to bilo moguće. Nakon toga nauljila sam ruke i krenula u razvlačenje. Ruku treba podvući pod tijesto (do sredine tijesta) i lagano vući prema sebi. I tako u krug sve dok tijesto ne bude toliko tanko da je praktički prozirno (ako stavite novine ispod tijesta trebali bi moći pročitati što piše 🙂 i tako znate da je dovoljno razvučeno).

Savijača je na kraju ispala fenomenalna, tijesto se listalo, nadjev je bio idealan, ni presladak ni prekiseo. Smazali smo je u taj čas sa frendovima koji su navratili na kavu. Čak je i meni bolja bila ova varijanta sa jabukama, pa sad si ti misli 😀

Vučeno tijesto

  • 400 grama glatkog brašna
  • 300 ml mlake vode
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 žličica soli
  • 5 žlica ulja

Sve sastojke zajedno umijesiti (tijesto mijesiti 15ak minuta da se razvije gluten i da ga možete lako razvlačiti bez da puca),  prekriti krpom i ostaviti da odmara barem pola sata.

Nadjev od jabuka

  • 6 velikih jabuka (ja sam kombinirala zlatni delišes i idared)
  • 2 žlice šećera (+/- ovisno kako volite)
  • 1 cimet šećer
  • malo ruma (po volji, može i bez)

Jabuke naribajte, umiješajte šećer, cimet šećer i malo ruma. Moje jabuke nisu pustile puno soka pa nije bilo potrebe da stavljam u njih krušne mrvice. Čak i kad puste malo soka, meni ne smeta jer volim kad je savijača malo sočnija.

Na razvučeno tijesto stavite nadjev, zarolajte tijesto, prebacite u pleh za pećenje i premažite otopljenim maslacom. Savijaču pecite na 180-200 stupnjeva 30ak minuta.

Savijača od jabuka

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodna objava Sljedeća objava