Mašinski keksi

17/12/2018Kristina

Ovo su keksi iz mojeg djetinjstva koje sam nekad mrzila, a danas su mi baš dragi. Mama ih je znala često raditi jer je sve sastojke uvijek imala doma, a kao drugo od ove smjese ispadne hrpa keksića i onda si miran neko vrijeme. Meni se naravno nisu sviđali jer nisu imali čokolade. Sjećam se koliko sam se čudila bratiću koji se svaki puta davio u njima i trpao džepove kad bi odlazio kući. Danas ga razumijem. Kako ne bi zaboravili ove keksiće koji se izrađuju na mašinicu za mljevenje mesa, prepisala sam recept iz mamine bilježnice i nadam se da će barem netko od vas odlučiti i pripremiti ove starinske kekse. Mi ih zovemo mašinski keksi jer se prilikom izrade koristi mašinica za mljevenje mesa na koji se doda poseban nastavak za kekse.

Recept

  • 1 kg oštrog brašna
  • 30 dag šećera
  • 30 dag maslaca ili 26 dag masti
  • 2 praška za pecivo
  • 2 vanilin šećera
  • 2 cijela jaja
  • korica limuna
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • po potrebi: par žlica mlijeka
  • po želji: kakao, cimet i drugi začini

Umijesite glatko tijesto od navedenih sastojaka. U tijesto inače ne ide mlijeko, ali dosta ga je teško mijesiti, pa ako vam nikako neće ići skupa slobodno dodate malo mlijeka (ja jesam i ispali su baš kako treba). Od svih keksića na mojem blogu, ove treba najduže mijesiti – ja sam ih mijesila nekih 15 minuta dok mi smjesa nije postala mekana. Ako imate domaću svinjsku mast nju možete staviti umjesto maslaca. Mi tradicionalno stavljamo mast jer su to keksi koji se već dugi niz godina rade u mojoj obitelji, a koji su se radili i nekad kad maslac i slične stvari nisu bile dostupne ili su bile preskupe. Ja sam u polovicu keksa stavila 3 žlice kakaa, pa sam imala pola svijetlih, a pola tamnih keksića na kraju.

Tijesto ne morate stavljati u frižider da odstoji, već možete odmah krenuti na izradu keksa. Kao što sam naziv kaže, ovi keksi se rade koristeći mašinicu za mljevenje mesa na koju se stavlja poseban dodatak/modlica kroz koji radite razne oblike. Kekse pecite na 180 stupnjeva cca. 15 minuta, odnosno dok ne dobiju blagu boju.

Ja sam kekse malo modernizirala tako da sam dio njih umakala u tamnu čokoladu, dio njih u bijelu čokoladu i zatim ih posipala sa sjeckanim pistacijama. Moram priznati da su izazvali super reakcije kod mojih prijatelja, a pritom su i bili vrlo efektni. I vi svoje možete tako modernizirati, a možete ih i samo posipati šećerom u prahu, no nemojte zaboraviti da je najbitniji sastojak prstohvat ljubavi #pinchofamour. Pecite keksiće, uživajte u njima i javite mi dojmove.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodna objava Sljedeća objava