Baci di dama

16/12/2022Kristina

Pusa, pusa, cmok, cmok… stižu pusice jedne dame, odnosno talijanski keksići pod nazivom baci di dama. Nadam se da sam dobro prevela, moj najveći doseg talijanskog je google translate. 😁 Ovih sam dana u totalno božićnom raspoloženju, cijele dane sviraju mi božićne pjesme, stan nam je prepun božićnih dekoracija, bavimo se kupnjom poklona i naravno kolačima. Iako se veselim svakom Božiću ovaj je naravno poseban jer ove godine imamo našu najveću srećicu koja nam uljepšava svaki dan. Uživam u sitnicama, a gledajući tu njezinu dječju radost i veselje prisjećam se kako je to bilo biti dijete i kako su mi božićni dani uvijek bili najljepši dio godine.

Nije da baš brojim tako puno godina (33 ako vas zanima), ali kad sam ja bila mala tijekom božićnih je praznika bilo snijega što je stvaralo poseban ugođaj. Sjećam se uzbuđenja kad bismo kitili božićno drvce i s mamom pekli kolače. Kako nismo baš bili previše imućni, dosta se štedilo i generalno mi klinci nismo dobivali neke posebne poklone. Dobili bismo poklone za sv.Nikolu kod tate na poslu i to je uglavnom bilo to. Naša je obitelj uvijek bila skromna i usađene su nam neke druge vrijednosti i mi klinci nismo osjećali da nam nešto puno nedostaje. Naravno da smo maštali o prekul igračkama, ali vjerujte mi da smo uvijek imali puno zabave i bez svih najnovijih spravica koje su tad bile dostupne. I kad sad razmišljam o svemu tome, iako smo se jako veselili igračakama ne sjećam se baš puno o tome koje su mi bile najdraže. Ali zato se sjećam mirisa keksića i maminog svečanog ručka, sjećam se uzbuđenja kad smo na Badnjak čekali da deda unese slamu u kuću, veselja kad smo se valjali po dubokom snijegu, mira kad bismo se probudili na božićno jutro i otišli na misu. Nadam se da će i naša Mila cijeniti upravo sjećanja na zajedništvo i obitelj, na ljubav i mirise iz kuhinje. I iako je još jako mala, posebno me veseli ovaj naš prvi Božić. Sigurna sam da i vi koji čitate ove postove imate i velike i male s kojima želite stvarati lijepe uspomene, a keksići su upravo ono nešto u što možeš dati sebe, izmamiti osmijeh na lice voljenoj osobi i osigurati se da to zapamti za cijeli život.

Stoga, predstavljam ove slatke, prefine talijanske keksiće … baci di dama… slatke male kekse od lješnjaka ili badema, spajane čokoladom. Jednostavni i baš ukusni. Uživajte u stvaranju uspomena, u lijepim trenucima s najdražima i shvatite da je najveći dar imati drage ljude oko sebe.

Baci di dama

Sastojci

Tijesto

  • 200 grama hladnog maslaca
  • 150 grama šećera u prahu
  • 200 grama mljevenih lješnjaka ili badema
  • 200 grama glatkog brašna

Spajanje s čokoladom

  • 100 grama tamne čokolade

Upute

  • Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka. Umotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru na sat-dva.
  • Od tijesta radite male kuglice, ako baš želite biti precizni vagnite svaku kako bi bile identične. Moje su bile nekih 10 grama.
  • Kuglice stavljate u lim obložen papirom te pecite cca. 15 min na 160 stupnjeva.
  • Čokoladu otopite na pari.
  • Spajate dvije kuglice pomoću otopljene čokolade.
  • Pričekajte da se čokolada stvrdne i stavite ih na pladanj, limenu kutiju ili najbolje pojedite. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodna objava Sljedeća objava