Burazov kolač

22/01/2019Kristina

Već neko duže vrijeme buraz svako malo spominje i suptilno mi poručuje da bi bilo vrijeme da napravim njegov omiljen kolač – krem kocke. To je kolač kojeg sam otkrila prije par godina na Coolinarici i koji uvijek izazove oduševljenje svih koji vole napolitanke i milka čokoladu. I tako ja neki dan razmišljam, pa ok, možda bih mogla napraviti taj kolač, nije da me često traži neki određeni kolač, obično samo vrati praznu posudu i kaže napuni i donesi opet. ?

On mi je velika podrška zadnjih mjeseci, u onim teškim i ružnim situacijama uvijek mi je znao reći nešto pametno i utješno. On je i bio sa mnom u bolnici kad sam dobila prvu dijagnozu koja je upućivala na neki izrazito rijedak i zloćudan tumor i uvijek se nasmijem na našu reakciju. Prvo smo svaki za sebe krenuli googlat i doslovno nakon otvaranja prvog linka i prve rečenice koju smo pročitali svaki na svom telefonu, pogledali smo se i rekli mah, tu svašta piše, nema smisla to čitat.  Kako uvijek barata sa milijun nepotrebnih informacija, jednako tako znao je apsolutno sve o mojoj bolesti, dok ja nisam htjela ništa čitati. Koliko je sjajan govori činjenica da je sve informacije pažljivo filtrirao i govorio mi samo pozitivne stvari. Na početku kad mi je bilo najteže, on je uvijek pronalazio prave riječi da se osjećam bolje i da ne gubim nadu. I kako mu onda nećeš napraviti omiljeni kolač kad te to traži?!

No, kad smo bili mali, nismo se uvijek baš tako dobro slagali. I prije nego se rodio, meni se ideja o mlađem bratu nikako nije sviđala. Svađali smo se non stop, on je bio jedna ogromna tužibaba i sjećam se koliko sam vremena znala provesti uvjeravajući ga da zbilja nije potrebno da neke stvari spominje mami. Tu su se dešavale razne ucjene, pa sam onda počela i brusiti svoje pregovaračke vještine. Ono što mi je najteže padalo je da bih ga svugdje uvijek morala voditi sa sobom i nije se smjelo desiti da on dođe doma sam. Hrpu smo ga puta svi iz društva morali moljakat da ne ide doma kako bi se ja još malo mogla igrati. Zapravo više smo njega molili da ne ide doma, nego se igrali, ali ok. ?  Ponekad su naše svađe završavale i fizičkim obračunom, pa je tako on završio na šivanju prsta zahvaljujući meni, ja sam imala priliku vidjeti kako je to imati zaboden šestar u nozi i sl. No, on je znao i moju najveću slabost, strah od glista, pa je znao napuniti posudicu sa par njih i onda me ganjati po dvorištu dok ja vrištim iz petnih žila. Nisam ni ja bila nevinašce ? , kako sam bila starija znala sam i neke situacije okrenuti u svoju korist. Kad bi nam netko od rodbine došao u posjet uvijek bi dobili slatkiše, ja bih svoje pojela sama, a njegove smo uvijek podijelili. Danas nam je sve to smiješno, ali nekad se stvarno nismo mogli smisliti.

Sad kad smo oboje odrasli shvatila sam da ne možeš pronaći boljeg prijatelja od brata. On je uvijek tu, on je taj koji će reći u lice sve ono što se drugi ne usuđuju (godinama mi je pokušavao objasniti da je punđa najružnija frizura koju uporno furam), on je taj na kojeg sigurno mogu računati. Dva mjeseca pred vjenčanje uhvatila me žuta minuta i doma sam plakala kako sam odabrala krivu vjenčanicu i kako sam umislila da mi dobro stoji. Rezervirala sam novi termin i povela njega jer sam znala da će jedino on imati hrabrosti reći da ta haljina nije za mene. Da ste samo vidjeli njegovu facu kad smo došli u salon vjenčanica; lice mu je govorilo ja ne želim biti ovdje, zašto si me natjerala da dođem među ove žene, zašto sam pristao na ovo?!? Sjećam se da su mu cure ponudile da sjedne, ali nije htio, stajao je sa strane i čekao da završi njegova noćna mora. Ja sam isprobala svoju vjenčanicu, a njegov komentar, koji je meni otklonio sve sumnje, je bio Svi budu zinuli kad te vide, čak i one babe kojima se nikaj ne dopada. Realno, bolji komentar nisam mogla dobiti!

Evo i recept, nije pretjerano zahtjevan, pripremite ovaj divan kolač za brata/sestru ili ako niste te sreće poput mene i nemate tako cool brata, onda jednostavno napravite kolač za prijatelje. Ne zaboravite dodati barem jedan prstohvat ljubavi #pinchofamour!

PS. Za sve obožavateljice mojeg brata -> spremite recept, ispecite kolač i imate zagarantiran put do njegovog srca. Nema na čemu!

Biskvit:

  • 6 bjelanjaka
  • 6 žutanjaka
  • 6 žlica oštrog brašna
  • 6 žlica šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 žlice kakaa
  • 6 žlica mlijeka
  • 2 žlice ulja

Napravite snijeg od bjelanjaka. Pjenasto umutite šećer sa žutanjcima, pa postpeno dodavajte ostale sastojke – oštro brašno, prašak za pecivo, kakao, mlijeko i ulje. Na kraju u tu smjesu lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Snijeg od bjelanjaka umiješam ručno (dodajem dio po dio) u smjesu. Bitno je lagano miješati kako bi vam mjehurići zraka i dalje ostali prisutni u  biskvitu (to generalno vrijedi za sve slične biskvite). Pecite na 180 stupnjeva, cca. 10 minuta (isprobajte biskvit čačkalicom – ako je čista, biskvit je gotov). Kad se ohladi prelijte biskvit sa 10ak žlica mlijeka.

Temeljna krema

  • 1 litra mlijeka
  • 3 pudinga od vanilije
  • 8 žlica šećera
  • 1 žlica gustina
  • 100 grama margarina sobne temperature

Za kreme nam još treba:

  • 100 grama milka čokolade (za ovaj kolač najbolja mi je Milka Noisette – to je ona sa lješnjak kremom)
  • 50 grama mljevenih napolitanki (ja koristim Kraš napolitanke)

Od litre mlijeka odvojite cca. 1 dcl mlijeka u koji umutite prašak za puding, šećer i gustin, a ostatak mlijeka stavite na štednjak da zakipi. Kad mlijeko zakipi, smanjite vatru i dodajte smjesu pudinga, šećera i gustina. Miješajte minutu dok ne postane gusto. Kremu ohladite, umiješajte margarin i podijelite na pola.

Krema i margarin moraju biti iste temperature (najbolje je da budu sobne temperature) kako biste izbjegli iritantne grudice od margarina.

U jednu polovicu kreme stavite 50 grama mljevenih napolitanki, a u drugu polovicu kreme otopljenu milka čokoladu (otopite je na pari ili u mikrovalnoj).

I na kraju:

  • 100 grama čokolade za kuhanje
  • 500 ml biljnog vrhnja za šlag

Čokoladu otopite na pari, dodajte par žlica vrhnja za šlag (tako da vam čokolada bude tekuća kako biste je mogli preliti preko kreme). Ostatak vrhnja umutite u čvrsti šlag.

Slaganje:

Biskivit – krema od napolitanki – krema od milka čokolade – čokolada – šlag

Par savjeta:

  • Kremu od napolitanki ponekad bude teško nanositi na biskvit jer je dosta čvrsta. Moja taktika je da sa malom žličicom kremu ravnomjerno rasporedim po biskvitu kako bi je lakše razmazala. Ako vam i dalje ide teško, umačite žlicu s kojom razmazujete kremu u vodu.
  • Kad na kremu od milka čokolade ulijete čokoladu, stavite kolač u frižider da se čokolada stisne. Ako je tekuća i krenete nanositi šlag tada će vam biti teško nanijeti šlag jer će vam se pomiješati sa čokoladom.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodna objava Sljedeća objava