Upside-down cake sa kukuruznim brašnom i šumskim voćem

01/02/2021Kristina

U ove dvije godine mojeg blogerskog života naučila sam dosta toga. Najlakši dio u food bloganju je napraviti jelo. Teži dio je odlučiti što ćeš kuhati ili peći, a još teži je onaj gdje trebaš postaviti set i napraviti fotografije koje će vam prenijeti cijelu moju viziju tog jela. Naučila sam i što je to strpljenje, pogotovo kad se u proces uključi Najbolji muž na svijetu. Iako većinu vremena bude pasivni prolaznik kraj kuhinje pa samo povremeno zaviri i pita “kaj je na meniju”, ponekad opere suđe ili bude uključen u fotografiranje. Ove dvije spomenute radnje su meni dosta naporne i objasniti ću vam zašto ovdje testiram svoje strpljenje. 

Strpljenje prvo vježbamo na pranju suđa. Naime kad se Najbolji muž na svijetu izjasni kao glavni kandidat za tu vrlo časnu radnju, koju mi glavni izvođači kulinarskih radova izrazito cijenimo, postoji određeno vrijeme koje je njemu potrebno da se psihički pripremi za sam pothvat. Stoga prvo mora prileći nekih pola sata, zatim pola sata pokušava saznati gdje stoji čisto posuđe koje vadi iz perilice, a onda još pola sata gunđa kako je kuhinja prljava. Ja pritom pokušavam ostati pribrana, znajući da će bilo kakvo očigledno kolutanje očima završiti povrijeđenošću i komentiranjem kako ja ne cijenim njegovu pomoć. Oh, well…

Zatim dolazimo do još jedne food blogerske aktivnosti, rekla bih najbitnije u ovom procesu, a to je fotografiranje hrane. Cijeli moj trud oko nekog jela neće biti prepoznat ako fotka ne ispadne apetitlih. Ljestvica je postavljena vrlo visoko i nebrojen broj puta ponavljala sam jelo i mijenjala setove samo da dobijem baš onu jednu pravu fotku. Kako me često ovaj korak baš umori jer obično imam neku viziju u glavi koja je često teško provediva u djelo tu se uključuje gospodin Najbolji muž na svijetu. Voli fotografiju, dobar je u tome, ali zaboravlja jednu važnu stvar, a to je da sam ja šef. Obično naše fotografiranje završi prepirkom jer ja pripremam scenu, dodajem stvari a on ih miče ili prigovara zašto je nešto stavljeno desno ili lijevo. Strpljenje opet vježbam tako da prvo on izmijeni cijeli moj set, odradi svoj photoshooting, a nakon toga ja nezadovoljna njegovim idejama odradim fotkanje sama. No, moram priznat, ponekad mu fotke stvarno ispadnu puno bolje od mojih. Sličnu smo prepirku imali i kod fotkanja ovog kolača jer se nikako nismo mogli složiti oko ideje. Ipak, složili smo se oko jedne stvari – kolač je preeefora i preefin!

Na početku sam spomenula da sam naučila dosta toga, a između toga upoznala sam i vas koji me pratite. Svi smo u istom škripcu – a to je vrijeme. Iako komplicirani deserti budu fantastični, realno gledano rade ih samo ljudi koji se očito bave bloganjem, ponekad neka vješta domaćica dok svi ostali samo lajkaju. Tako sam primijetila da najviše radite kolače koji su vrlo jednostavni i bazični, a i jako me razvesele vaši komentari u kojima mi pišite kako se sve pojelo za taj čas. I tako danas imam baš jednu super poslasticu za vas. Ovo je jedan jednostavan kolač, a opet totalno drugačiji od ostalih biskvitnih kolača. Dvije su posebnosti – prva je to što se kolač nakon pečenja preokrene pa voće koje je bilo na dnu završi na vrhu (rekli bismo – što bi doli, sad je gori 😃), a druga posebnost je brašno, točnije kukuruzno Izidor brašno. Radi se o novom brendu koji se nedavno našao na policama naših trgovina. I da, ima još jedna divna stvar oko ovog deserta – treba vam samo jedna posuda za miksanje i jedna posuda za pečenje. Pa gdje ćeš ljepše?! 😃 

I za kraj, podijeliti ću vam komentar koji sam dobila od bake. Naime, prošli smo tjedan bili na ručku kod mojih, a ja sam brzinski smiksala ovaj preokrenuti kolač od kukuruznog brašna i odnijela da imamo kao desert. Iako su svi odmah komentirali kako je ukusan, baka mi je tek neki dan rekla kako se ne sjeća kad je zadnji put jela nešto tako fino i da joj je najviše prijao ujutro za doručak. Vjerojatno zato što se ne radi o običnom biskvitu, već biskvitu sa kukuruznim brašnom koji ju jako podsjeća na njezino djetinjstvo kad su većinu toga radili samo od kukuruznog brašna. Nadam se da ćete i vi dobiti ovakve komentare svojih ukućana na ovaj fora recept! 

Upside-down cake sa kukuruznim brašnom i šumskim voćem

Sastojci

Biskvit

  • 100 grama kukuruznog brašna
  • 80 grama glatkog brašna
  • 100 grama šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 220 grama omekšalog maslaca
  • 1 žličica meda
  • 100 grama tekućeg jogurta
  • 5 jaja

Voćni nadjev

  • 350 grama šumskog voća (može i smrznuto)
  • 2 žlice meda

Upute

Upute

  • Omekšali maslac miksajte sa šećerom i medom par minuta. U dobro izrađenu smjesu maslaca, šećera i meda dodajte jaje po jaje i kratko miksajte prije dodavanja sljedećeg jajeta. U smjesu dodajte tekući jogurt. 
  • Kukuruzno brašno, glatko brašno, cimet i prašak za pecivo prosijte te lagano špatulom umiješajte u smjesu. Brašno nemojte dodati u jednom mahu, već dodavajte u nekoliko navrata.
  • Pripremite okruglu posudu za pečenje. To može biti kalup za tortu, ali i obična posuda ili tava koja može u pećnicu. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a rub premažite maslacem. Šumsko voće ravnomjerno raspodijelite po dnu kalupa i prelijte sa dvije žlice otopljenog meda. Pripremljenu smjesu prelijte preko voća. 
  • Pecite u zagrijanoj pećnici 40-45 minuta na 180 stupnjeva. Pečen kolač izvadite iz pećnice, ostavite 15ak minuta da se ohladi i zatim prebacite na desertni tanjur. Prilikom prebacivanja kolača na tanjur prvo oslobodite biskvit od rubova kalupa, preko kolača položite tanjur i zatim prevrnite kalup. Sa prevrnutog kolača maknite papir za pečenje i pustite da se ohladi.
  • Ovaj ukusni i jednostavni kolač možete poslužiti topli uz popodnevnu šalicu kave ili uživati u finom doručku uz šalicu čaja. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodna objava Sljedeća objava