Schwarzwald torta

02/04/2019Kristina

Prošli vikend sam proslavila 30eti rođendan, proslavila sam i to što sam se riješila tumora, stoga je fešta bila malo poveća. ? Ne mogu vam opisati osjećaje koji su me obuzeli što sam imala svoje najdraže na okupu. Proteklih pola godine sam bila izolirana od ljudi, neke drage ljude nisam vidjela mjesecima i ovu proslavu sam jedva dočekala. A planirala sam je skoro od kada sam saznala dijagnozu. Jer sam znala da se neću predati i trebao mi je neki cilj, a taj cilj je bio moj 30eti rođendan. I sve se desilo točno onako kako sam planirala!

Iako si obično za rođendan tortu radim sama, ovaj put sam to prepustila svojoj predivnoj šogorici (jer ipak još nisam kompetentna ispeći tortu za 80ak ljudi ?) . Šogorica ima svoj slastičarski obrt i radi najfinije i najdivnije torte (ekipa iz Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije obratite pozornost na nju ako vam trebaju kolači za razne prigode).  Možete je pronaći na Facebook stranici Planet kolača. Naručila sam Schwarzwald tortu, meni najdražu tortu a najzabavnije od svega je da  Amerikanci slave Dan Schwarzwald torte i to točno na moj rođendan 28. ožujka! How crazy is that?! ? Upravo ova predivna  slika torte sa cvijećem je rezultat šogoričina rada, a ja vam ovdje ipak donosim svoj recept i svoju ružnu, ali vrlo ukusnu izvedbu.

Schwarzwald torta je jedna od najpopularnijih torti na svijetu, a ovaj klasik rijetko tko ne voli. Ako se nađete u Njemačkoj naručiti je možete pod nazivom Schwarzwälder Kirschtorte, odnosno torta iz Schwarzwalda – šumsko brdskog područja koje se nalazi u jugozapadnoj Njemačkoj.  Osnova ove torte su čokoladni biskvit, višnje i šlag, a ja je vrlo često je radim.

Schwarzwald torta idealna je za sve prilike – rođendane, imendane, blagdane, vikende, obične dane u tjednu, državne praznike, dane kad ste ljuti jer su vas svi naživcirali itd. Ja je ne bih jedino pravila za neke tužne prilike, jer će te prilike odjednom postati sretne, pa ne bi bilo u redu da tu tortu npr. ispečete bratiću koji je pao na vozačkom, i to 8. put za redom.

E sad, čim pročitate riječ torta vjerojatno vam na pamet pada sljedeća misao “opet 20 sati pečenja, 100 krema, mazanja, lickanja, ma neda mi se, ima li tu na blogu neki jednostavniji recept?!?”. I onda ja kažem, STANI, ZAUSTAVI SE! Ovo je toliko jednostavna i brza torta da će vam biti smiješno što je već prije niste radili i pritom zaradili divljenje svih onih koji uživaju u rapsodiji čokolade, višnji i vrhnja. Just follow me…no, dobro, ne baš doslovno, budite pametniji pa izbjegnite moje greške.

Kako sam spomenula, ovu tortu sam radila jako puno puta, no nemam orginalan recept, već sam sve oportunistički prilagodila svojim okusnim pupoljcima. Biskvit koji radim je bazičan jer se pokazao najboljim, višanje ukuham u puding jer mi je tako najednostavnije i najfinije, a vrhnje za šlag obogatim mascarponeom jer mi je to u posljednje vrijeme postao fetiš. I unatoč tome što sam:

  • tortu radila često,
  • kod pripreme ovog posta imala namjeru napraviti najljepšu schwarzwald tortu proizašlu iz Pinch of amour radionice,
  • imala vremena na pretek,
  • imala pripremljene sve sastojke

desio se raspad sistema. Torta je okusom bila odlična, baš savršena za moj ukus, ali kako je izgledala, e sa tim se baš i ne mogu pohvaliti. Iz tog razloga nema ni slike presjeka torte, a u ovom postu posebno ću vas upozoriti na greške koje sam ja naivno napravila da ih ne ponovite. Iako mislim da morate biti baksuz poput mene da napravite takve bedastoće.

OVO JE NAJRUŽNIJA SCHWARZWALD TORTA IKAD! ZNAM TO! ?

Biskvit

  • 8 bjelanjaka
  • 8 žutanjaka
  • 4 žlice kakaa
  • 8 žlica šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 8 žlica oštrog brašna
  • 25 ml mlijeka
  • 25 ml ulja
  • prstohvat soli

Smiksajte čvrsti snijeg od bjelanjaka. Žutanjke pjenasto umutite sa šećerom, dodajte sve ostale sastojke i miksajte da dobijete jednoličnu glatku smjesu. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka pa smjesu za biskvit podijelite na dva jednaka dijela i ulijete u okrugli kalup za pečenje. Ja sam koristila kalup promjera 24 cm. Papir za pečenje stavljam samo na dno kalupa, dok rub kalupa niti ne nauljim jer se biskvit uvijek lako odvoji, a ako ga nauljim biskvit bude puno manji od samog kalupa čim se ispeče jer se ne primi za stjenke. Zašto to radim? Kalup mi kasnije treba kako bi lakše nanijela kreme, pa mi se ovo pokazao dobar način kako izbjeći skupljanje/smanjivanje biskvita. Na taj način ispecite dva biskvita i ohladite. Ako vam biskvit ima veliku grbu na sredini, možete ga slobodno dotjerati u red i odrezati viškove. Biskvite natopite sa 10ak žlica tekućine – za ovu tortu ja koristim liker od višnje, a možete slobodno biskvite natopiti mlijekom, sokom od višanja ili bilo kojom drugom vama omiljenom tekućinom.

Čokoladni ganache

  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 150 tamne čokolade za kuhanje

Stavite vrhnje da proključa i umiješajte čokoladu za kuhanje. Krema je gotova kad je čokolada skroz otopljena, a ona lijepa glatka. Ohladite čokoladu na sobnu temperaturu.

Krema od višanja

  • 1 staklenka kompota od višanja (obično je to staklenka od 720 ml)
  • 1 puding prašak vanilija
  • 1 žlica cijeđenog limunovog soka
  • 3 žlice šećera

Ocijedite višnje, da biste izmijerili količinu soka iz kompota – trebalo bi biti oko 3dcl soka, u slučaju da vam nedostaje malo dodajte vode. Višnje sa sokom stavite kuhati, dodajte limunov sok i šećer, a sa strane prašak za puding razmutite sa malo vode. Kad višnje zakipe umiješajte puding i kuhajte kratko dok se smjesa malo ne zgusne. Stavite sa strane i ohladite, povremeno promiješajte. Moja greška je bila da sam bila nestrpljiva i stavila sam još dosta toplu kremu na tortu pa mi se sve skoro raspalo (čitaj: krema od sira i šlaga se rastopila od tople kreme s višnjama).

Krema od vrhnja za šlag i mascarponea

  • 500 ml biljnog vrhnja za šlag
  • 250 grama mascarponea
  • 4 žlice šećera u prahu

Izmiksajte čvrsti šlag, dodajte mascarpone i šećer u prahu.

Slaganje torte:

Obruč kalupa obložite papirom za pečenje (da bi vam bilo lakše možete u kalup staviti i biskvit pa onda namjestiti papir). Na biskvit stavite pola čokoladnog ganachea i stavite u frižider na pola sata da se malo stisne. Zatim stavite jednu trećinu kreme od šlaga i mascarponea, pa kremu od višanja, pa drugu trećinu kreme od šlaga i mascarponea. Na to stavite drugi biskvit, kojeg kao i prvog natopite likerom od višnje, pa prelijte drugom polovicom čokoladnog ganachea i stavite u frižider da se malo stisne. Tortu zatim premažite ostatkom kreme i ukrasite po želji.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodna objava Sljedeća objava