Mille-feuille

17/06/2019Kristina

Danas za vas imam jednu posebnu poslasticu, pravi francuski klasik mille-feuille poznat i kao kolač sa tisuću listova. Oduševila sam se kad sam prvi put naletjela na ovaj kolač, nešto slično ljubavi na prvi pogled. Naravno čim mi nešto divno izgleda imam predrasude, uglavnom kako je to neizvedivo za napraviti, kako meni sigurno neće lijepo ispasti i kako ima hrpetina oko posla. A zapravo sve je samo stvar prezentacije. Zato na početku idem razjasniti koliko je ova slastica jednostavna.

Mille-feuille je jedna od slastica koje ne smijete propustiti ako se ikad zateknete u Francuskoj (tako barem kažu, ja još nisam bila u Francuskoj pa samo prenosim ono što sam pročitala ?). Prvi put se spominje davne 1600te godine, a svoju popularnost i dalje ima jer jednostavno ostavlja bez daha, kako izgledom tako i okusom. Ja nisam imala prilike posjetiti neku francusku slastičarnicu, ali sam ovu slasticu već u par navrata radila kod kuće, svaki puta sa istim rezultatom – prekrasan kolač koji moje goste ostavlja bez daha izgledom, a nakon što probaju i okusom.

Mille-feuille se sastoji od dvije komponente: lisnatog tijesta i slatičarske kreme, odnosno creme patissiere. Lisnato tijesto se razvalja, izreže na manje pravokutnike i ispeče. Slastičarska krema je jedna od najjednostavnijih krema a toliko ukusna da će biti česta u vašim kolačima. Radi se od bazičnih sastojaka, mlijeka, šećera, žutanjaka i vanilije. Simple as that. Konačan rezultat dobivate spajanjem tri sloja lisnatog tijesta između kojih idu 2 sloja slastičarske kreme.

Iako u orginalu nema voća, mnogi mille-feuille obogađuju bobičastim voćem, među tom voćnom skupinom sam i ja. Maline, moje obiljeno voće, su jednostavno morale završiti u ovom divnom desertu. Kao što možete vidjeti na slikama savršeno su se uklopile i podignule ovaj kolač na jednu novu razinu. I da, jako bitna stvar a to je vrijeme. Za ovaj desert zaista ne trebate nekoliko sati. Lisnato tijesto ispečete u roku 10ak minuta koliko vam je i potrebno za pripremu kreme. Nakon što se krema ohladi spremni ste za dizajniranje i to je to. Brzo, ukusno i efektno. Uživajte. ?

Mille-feuille

Sastojci

  • 500 grama lisnatog tijesta
  • 2 žlice šećera u prahu

Slastičarska krema

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 150 grama šećera u prahu
  • 2 žličice arome vanilije ili 2 vanilin šećera
  • 60 grama gustina
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 250 grama bobičastog voća po želji maline, borovnice, ribiz...

Upute

Lisnato tijesto

  • Ako koristite smrznuto lisnato tijesto razvaljajte ga na 2 mm debljine. Možete i koristiti već gotove kore lisnatog. 
  • Lisnato izrežite na pravokutnike jednakih veličina. Bitno je da budu jednaki pa je najbolje izmjeriti ih. Obećajem ovo je jedino zezanje koje imate s ovim kolačem.
  • Procijenite okvirno sami koje veličine će vam biti pravokutnici (ovisi o tome kako ste tanko razvaljali lisnato), moje dimenzije su obično širine 6-7 cm, duljine 10ak cm. Prebacite u lim za pečenje i izbodite vilicom. Prekrijte papirom za pečenje pa na to stavite drugi lim koji će spriječiti napuhavanje lisnatog tijesta. 
  • Pecite tako 15ak minuta na 180 stupnjeva. Izvadite iz pećnice, maknite gornji lim koji je služio kao uteg i posipajte sa šećerom u prahu kako bi lisnato dobilo lijepu zlatnu boju te vratite u pećnicu na još par minuta.
  • Kad je lisnato pečeno, odnosno kad je dobilo lijepu zlatnu boju izvadite iz pećnice i ohladite.

Slastičarska krema

  • Žutanjke umutite sa šećerom u prahu. Dodajte 1 dcl mlijeka a ostatak stavite da zakipi. U smjesu žutanjaka dodajte gustin, aromu vanilije i sve dobro izradite kako ne bi bilo grudica. Vrelo mlijeko maknite sa vatre, umiješajte smjesu žutanjaka i miješajte pjenjačom. Vratite na vatru i kuhajte sve dok ne dobijete gustu kremu.
  • Kremu ohladite (stavite preko nje samoprijanjajuću foliju kako se nebi napravila korica na kremi). Ohlađenu kremu smiksajte i dodajte tučeno slatko vrhnje. 

Slaganje

  • Slastičarsku kremu stavite u vrećicu za ukrašavanje. Na lisnato tijesto istisnite kremu po cijeloj površini. Na kremu lagano položite drugi sloj lisnatog tijesta i istisnite kremu po cijeloj površini. Ako želite voćnu varijantu položite i voće po kremi. Na to stavite zadnju koru lisnatog tijesta.   
  • U orginalu na zadnju koru lisnatog tijesta možete posipati samo šećer u prahu, ali ja obožavam puno kreme pa dodatno ukrasim kremom i voćem. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodna objava Sljedeća objava