Zagorska bučnica

24/07/2020Kristina

U ovom postu otkrivamo sve tajne vučenog tijesta i prave zagorske bučnice. Ovaj put zasukala sam rukave i uz mentorstvo svekrve koja vučeno tijesto ima u malom prstu, upustila sam se u avanturu pripreme vučenog tijesta. Mi smo ovaj put radile bučnicu, dobro poznati zagorski specijalitet omiljen u ljetnim mjesecima. Naime, krenula je sezona buča i treba ih iskoristiti. Dodatno, Najbolji muž na svijetu stvarno jako voli bučnicu i na njegove dugogodišnje molbe odlučila sam naučiti kako se radi bučnica koju on najviše voli – ona njegove mame.

Kako imam sjajnu svekrvu, koja osim što je jedna divna, simpatična i vječito nasmijana žena, ona i  jako fino kuha. Kako ja imam veliku želju za učenjem, a ona bezrezervno dijeli svoje znanje prionule smo na posao. Moram priznati da  je ta subotnja edukacija bila jedno divno i zabavno iskustvo gdje sam se uvjerila da za vučeno tijesto prije svega trebaš imati dobar recept i da prijašnje iskustvo nije jedino bitno u toj priči. Iz tog razloga zapisala sam apsolutno sve korake koje smo odradile i za koje čak ni svekrva nije imala neko logično objašnjenje. Sve što mi je pokazala naučila je od svoje bake, a kako je rezultat svaki puta sjajan nema potrebe mijenjati navike.

Pa krenimo redom. Prvo smo umijesile tijesto. Ne trebam ni govoriti da ona nikad ništa ne važe, već odokativnom metodom procjenjuje količinu sastojaka koje stavlja u tijesto. Za potrebe bloga ipak smo sve vagale i mjerile kako bi i vi mogli isprobati pripremu bučnice. Za vučeno tijesto potrebni su vam glatko brašno, sol, ulje i mlaka voda. Od navedenih sastojaka zamijesi se glatko tijesto. Prvo sam mislila da ću tijesto morati dugo mijesiti, ali umijesile smo ga u nekih 10 minuta. Tijesto će vam biti mekano, no prije nego ga krenete razvlačiti postoji jedan jako bitan korak – ono mora odmoriti. Mi smo ga pustile da odmara čak 3 sata. Budući da smo mi radile malo više bučnice, veća je bila količina tijesta.Zato smo tijesto prije nego što smo ga pustile da odmori, podijelile na dva dijela. Navedene količine dovoljne su vam za tri velika lima. Na pripremljenu čistu kuhinjsku krpu, koju smo obilato posipale brašno, stavile smo jednu polovicu tijesta,  a na drugu krpu, drugu polovicu. Zatim je svekrva uzela dva manja, ali dublja lima (iliti protvana po zagorski) koje je malo zagrijala na štednjaku i tako tople stavila preko tijesta i pustila tijesto da odmara. Na taj način tijesto se nije sušilo. Razlog zašto to radi leži u činjenici da je to radila i njena baka. Pametnom dosta. 😃

Za pripremu nadjeva potrebna vam je jedna domaća buča. Da bi vam opisala količinu poslužiti ću se sportskom usporedbom i reći vam da vam treba buča veličine košarkaške lopte. Buča se oguli, izvadi se unutarnji dio sa košticama, a onaj mesnati dio se nariba. Naribana buča treba se posoliti i pustiti da odstoji sat vremena. U tom će vremenu pustiti dosta tekućine koju treba momački ocijediti. To znači da uzimate šaku po šaku buče i stišćete što jače možete kako biste ocijedili što više tekućine. Buču možete ocijediti i kroz maramu, ali mi smo to odradile ručno. Točnije u ovom procesu uskočio je Najbolji muž na svijetu jer ipak je muško i mogao je jače stisnut. U sam nadjev nakon što smo ocijedili buču dodaje se sol, mast, jaja, svježi sir i šećer. Sve se dobro izmiješa (najbolje rukama) i spremno je za nadjevanje tijesta.

I sad dolazimo do onog koraka kojeg sam se najviše bojala – razvlačenja tijesta.

  • Na stol na kojem ćete valjati prvo stavite platneni stolnjak ili plahtu koju koristite za takve tijestovne egzibicije. Tu platnenu podlogu dobro pobrašnite (nemojte se bojati jače pobrašniti, pogotovo centralni dio površine). Zatim prebacite tijesto i njega također pobrašnite. Primijetiti ćete da vam je tijesto puno podatnije i nekako se širi samo od sebe te je puno drugačije nego je bilo kad ste ga ostavili da odmara. Zbog vremena koje je odmaralo razvio se gluten koji nam zapravo omogućuje da tijesto razvlačimo a da ono ne puca.
  • Valjkom prvo razvaljate tijesto, ne treba biti pretanko, već vam je to predradnja pred razvlačenje.
  • Tako razvaljano tijesto dobro nauljite. To znači da tijesto obilato poškropite uljem i to ulje rukom razmažete po cijeloj površini. Nemojte izbjegavati rubove i ako niste sigurni je li dovoljno ulja, stavite još malo jer neće škoditi.
  • Zatim idemo na sljedeći korak – razvlačenje. Prvo krenite razvlačiti tijesto u manjim potezima – napravite cijeli krug oko tijesta i polako rukom primajte tijesto i vucite ga prema sebi. Bitno je da prste jako ne zapičite u samo tijesto, već da ruku lagano savinete prema sebi i vučete. Nakon što ste obišli tijesto u punom krugu možete ga razvlačiti još više. Sami ćete osjetiti koliko ste spremni povući a da vam ono ne popuca. Ako ste početnik možda će vam biti zgodnije napraviti još jedan krug sa manjim potezima. Ako ste hrabriji onda možete rukom više potegnuti tijesto prema sebi i najbolje je zakačiti ga za rub stola kako se nebi povlačilo natrag gore. I tako sa sve četiri strane dok vam po cijelom stolu ne bude razvučeno tijesto.
  • Na razvučeno tijesto uz rub stavite pripremljen nadjev. Mi smo tijesto nadjenule uz dulji rub stola s jedne i druge strane. Zatim smo prvo preko nadjeva prebacile dio tijesta koji je visio sa stola i onda lagano zarolale tijesto pomoću stoljnjaka na kojem je tijesto razvaljano. Tijesto smo zarolale do polovice stola, a zatim smo isti postupak ponovile za drugu polovicu tijesta.
  • Svaku savijaču još naknadno razvucite po stolu.
  • Tijesto narežite na manje komade. Ja sam tijesto rezala tanjurićem, tako se tijesto najbolje prereže a da nadjev ne iscuri. Pripremite veći lim kojeg namastite (mi smo ga namastile mašću) i polažite štruklu do štrukle.
  • Prije pečenja na svaku štruklu stavite mali komadić maslaca ili margarina i stavite peći na 180-200 stupnjeva na 30ak minuta. Bučnica je pečena kad dobije onu lijepu zlatnu boju. Mi volimo onu malo bolje pečenu pa je ja ostavim i koju minutu duže.

Kako bi vam bilo jasnije što trebate raditi u nastavku imate par videa.

 

Ajmo sad na točan recept.

Bučnica

Sastojci

Vučeno tijesto

  • 1200 grama brašna
  • 1 žličica soli
  • 100 ml ulja
  • 650 ml mlake vode

Nadjev

  • 1 buča (veličine košarkaške lopte)
  • 2 žličice soli
  • 140-150 grama masti
  • 3 jaja
  • 500 grama svježeg sira
  • 1 ravna žlica soli
  • 1 žlica šećera
  • 100 grama margarina ili maslaca

Upute

Vučeno tijesto

  • Umijesite glatko tijesto od navedenih sastojaka. Ovdje se radi o većoj količini tijesta. Za jedan lim bučnice dovoljna vam je jedna trećina navedenih sastojaka. 
  • Tijesto stavite da odmori barem sat ili dva. Detaljnije upute napisane su u samom postu.

Nadjev

  • Buču ogulite, očistite I naribajte. Stavite na naribanu buču 2 žličice soli i ostavite na sat vremena da pusti vodu.
  • Nakon sat vremena dobro je ocijedite i pomiješajte sa ostalim sastojcima.
  • Sve sastojke sjedinite tako da ih pomiješate rukom. To će vam biti najbrže. Nije greška to što dva puta stavljamo sol. Prvi put sol stavljamo da bi buča pustila vodu, a drugi put da zasolimo sam nadjev. 

Priprema

  • Tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenom stoljnjaku, pa razvucite. Detaljan opis imate u tekstu iznad ili u videu.
  • Na razvučeno tijesto uz rub stavite pripremljen nadjev. Mi smo tijesto nadjenule uz dulji rub stola s jedne i druge strane.
  • Zatim smo prvo preko nadjeva prebacile dio tijesta koji je visio sa stola i onda lagano zarolale tijesto pomoću stoljnjaka na kojem je tijesto razvaljano. Tijesto smo zarolale do polovice stola, a zatim smo isti postupak ponovile za drugu polovicu tijesta.
  • Narežite na manje komade. Lim u kojem ćete peći dobro namastite mašću (ili margarinom ako niste ljubitelji svinjske masti, ali ovo je orginalni recept za kojeg vam garantiram da je odličan). 
  • Na svaku štruklu stavite malo margarina. 
  • Bučnicu pecite 30-40 min na 180-200 stupnjeva dok ne bude lijepe zlatne boje. Najbolje je provjeriti jednu štruklu i je li pečeno tijesto s donje strane. 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodna objava Sljedeća objava