Thai juha od mrkve

09/01/2019Kristina

Nedavno sam imala prilike sudjelovati na Delimano kulinarskim radionicama, a jedna od tih radionica bila je posvećena egzotičnoj kuhinji koju je vodila Sandra Rončević sa bloga O slanom i slatkom. Ja nisam neki fan egzotične kuhinje, nikako da dođem na zelenu granu sa nekim začinima pa možda zato. No, Sandra me ipak uspjela oduševiti sa svojim receptima, a doslovno me oborila s nogu sa thai juhom od mrkve. Kombinacija currya, đumbira, mrkve i maslaca od kikirikija toliko je sjajna da čak i ja koja inače ne volim ni đumbir ni curry mijenjam mišljenje o ovim namirnicama i začinima. I tako sam ja tu juhu odlučila raditi i doma. Naravno dočekao me skepticizam, Najbolji muž na svijetu baš poput mene nije ljubitelj egzotične kuhinje pa ova kombinacija koju sam ja oduševljeno opisivala nikako nije naišla na odobravanje. No, kao i obično, zanemarila sam njegovo negodovanje i napravila juhu (kam bi mi žene došle da slušamo svoje muževe :D). Juha je vrlo jednostavna za pripremiti i realno nemate gdje fulati. Ja sam bila oduševljena okusom, a Najbolji muž na svijetu nije ništa komentirao (u prijevodu znači da je juha ok). I onda je neki dan rekao, pa čuj mogla bi ti napraviti onu juhu od mrkve (O M G, to je bila moja reakcija, pa njemu se ta juha zapravo sviđa).  Juhu je jučer probao i moj buraz koji je također rekao Pa ovo je baš fino,  a inače je poprilično izbirljiv kad je hrana u pitanju. Nakon svega možemo zaključiti da i vi trebate probati ovu juhu.

Osim što je juha ultra ukusna, ona je vrlo zdrava i zasitna. Baš fino grije u ove zimske dane, te je dobro malo za promjenu ubaciti u prehranu nešto što nije puno kolesterola. A ako su moji Zagorci, kojima su kobasice glavni temelj prehrane u ove zimske dane, rekli da je juha pun pogodak onda ne trebam dodavati ništa više. Iz orginalnog sam recepta samo izbacila žlicu smeđeg šećera jer je juha meni dovoljno slatka.

Recept 

  • 1 žlica kokosovog ulja (možete ga kupiti u svim većim trgovinama)
  • 500 g mrkve (cca. 6 većih mrkvi)
  • 1 manja glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica svježe ribanog đumbira
  • 1-2 žlice curry paste (može i curry prah – to ja stavljam)
  • 1 žlica kikiriki maslaca
  • 6-7 žlica kokosovog mlijeka (u slučaju da nemate nije bed, juha će i dalje biti ukusna)
  • prstohvat krupne morske soli (ja stavljam običnu jer ove nemam doma)
  • malo čili pahuljica

Sitno nasjeckajte luk, a mrkvu ogulite i narežite na jednake komade. U dubljoj posudi zagrijte kokosovo ulje, dodajte malo čili pahuljica (pahuljice čilija su veće i vidljive u jelima, dok mljeveni čili je sitne strukture i brže se “stopi” s jelom), te nakon minute dodajte sitno sjeckani luk kojeg je potrebno pirjati par minuta dok ne postane staklast. Zatim dodajte sjeckani češnjak, pirjajte minutu, pa dodajte curry pastu ili prah i pirjajte dok ne zamiriši. Nakon toga dodajte ribani đumbir, propirjajte opet kratko i dodajte mrkvu.

Đumbir ćete najlakše oguliti pomoću male čajne žličice, dovoljno je samo sa žličicom sastrugati koru.

Zalijte vodom tako da mrkva bude skroz prekrivena, posolite i kuhajte 30ak minuta odnosno dok mrkva skroz ne omekša. Kad je mrkva kuhana, skinite s vatre, dodajte žlicu kikiriki maslaca i usitnite sve štapnim mikserom. Na kraju dodajte kokosovo mlijeko  i kratko prokuhajte još jednom. Ako vam je juha pregusta slobodno dodajte vode dok vam ne bude željene gustoće. I nemojte zaboraviti da i u slana jela stavljamo prstohvat ljubavi #pinchofamour! 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodna objava Sljedeća objava