Slatki kruh sa malinama

25/01/2019Kristina

Da, da, znam, zdebljali se budemo od toliko slatkog, a sad k tome još i ovaj kruh. Ali znam i ja vas drage moje čitateljice (i čitatelji! ima i vas hrabrih muškaraca koji ovaj blog posjećujete češće nego sportske novosti ?), vi jednostavno volite dizana tijesta kao što ih volim i ja. I znate kaj, zima je, treba nam nešto da nas grije, laganije stvari budu tam na proljeće, tak da keep reading. ?

Recept (točnije rezultat) koji vam donosim u ovom postu je meni toliko super da me uopće nije bilo briga za komentare ukućana. Inače, ukućane dijelimo na stalne i povremene; stalni je Najbolji muž na svijetu, a povremeni je buraz. Stalni ukućani ponekad znaju uputiti poneku kritiku, dok povremeni upućuju samo komplimente (vjerojatno se u strahu od protjerivanja ne usuđuju reći nešto drugo).

Ja sam ovaj kruh nemaštovito nazvala slatki kruh sa malinama, a radi se o slatkom dizanom tijestu koje se premazuje sa omiljenim džemom (u mojem slučaju to su maline) i zatim reže na trakice, koje će nakon pečenja predstavljati gotove šnitice koje lako možete otrgnuti, te polaže u četvrtasti kalup. Osim problema sa maštovitošću kod smišljanja imena, problema sam imala i sa prijevodom jer je ovakav oblik kruha poznat pod nazivom pull apart bread. Ideja je da vi prstima možete uzeti komad kruha, a osim ovog oblika kojeg vam predstavljam danas, postoje i drugi oblici koje ću vam predstaviti nekom drugom prilikom.

U nastavku je recept, nadam se da ćete ga isprobati, vjerujte mi da stvarno vrijedi! I ne zaboravite dodati barem jedan prstohvat ljubavi #pinchofamour ❤. Dobar vam tek!  ?

Slatki kruh sa malinama

Sastojci

Dizano tijesto

  • 300 ml mlijeka
  • 90 grama maslaca
  • 475 grama brašna za dizana tijesta
  • 1 svježi kvasac
  • 80 grama šećera
  • 1 jaje
  • 7 grama soli

Džem od malina

  • 200 grama smrznutih malina
  • 2 žlice šećera

Upute

  • Dizano tijesto
  • U 100 ml toplog mlijeka stavite kvasac, žlicu šećera te 4 žlice brašna od predviđene količine. Ostavite 15ak minuta u pokrivenoj posudi kako bi se kvasac aktivirao. Pomiješajte sa ostalim sastojcima i umijesite glatko tijesto. Ako vam se tijesto čini premekano i jako vam se lijepi za ruke, možete dodati još brašna. Kao što sam već u više navrata spomenula ja preferiram mokrija tijesta jer mislim da su mekša kad se ispeku. No tijekom pripreme vas mogu malo naživcirati jer se teže barata s njima.
    Dok se tijesto diže (ostavite ga sat vremena), pripremite džem od malina. 

Džem od malina

  • Na laganu vatru stavite kuhati maline i šećer (za dodatnu aromu po želji dodajte vanilin šećer i rum). Kuhajte 20ak minuta dok vam se maline ne raspadnu i dok ne postanu kao džem (znači mogli bi to namazati i na kruh). Ako vam fali šećera slobodno dodajte, ja ne volim da su maline previše slatke, a i odgovara mi njihova kiselkastost koja ovdje dolazi do izražaja.
    Džem malo prohladite kako nebi još tako vrući premazivali po tijestu. 

Slaganje

  • Tijesto razvaljajte (ne treba biti pretanko) u pravokutnik (cca. 35cm x 30cm - ne morate mjeriti, ali ako baš niste sigurni kako treba biti ovako sam ja). Ja sam tijesto valjala na papiru za pečenje da mi bude lakše. Možete i na običnoj podlozi, no kako god neka vam bude dobro pobrašnjeno. 
    Mali savjet: Prije nego tijesto prerežete provjerite da vam se nije zalijepilo za podlogu. Ako je oslobodite ga rukom i još malo pobrašnite podlogu. 
  • Tijesto zatim prerežite na pet traka. Na svaku traku ravnomjerno nanesite džem. 
    Ako vam se neda raditi ovakav džem, slobodno iskoristite bilo kakav već gotov džem/pekmez. 
  • Trake složite jednu na drugu. Budite pažljivi jer je tijesto dosta mekano, a uz ovaj džem dodatno su osjetljive. 
  • Ovako posložene trake prerežite/podijelite na 5 jednakih dijelova. Pripremite četvrtasti kalup u koji stavite papir za pečenje kako biste kruh jednostavno izvadili iz kalupa. 
  • Sad imate 5 hrpica tijesta, svaku sa 5 listića (budućnih šnitica) tijesta. Uzmite jednu hrpicu tijesta i stavite na drugu te ih zajedno pažljivo prebacite u kalup, tako da tu hrpicu zarotirate za 90 stupnjeva. Listići (buduće šnitice) tijesta trebaju stajati okomito. Ponovite postupak sa ostatkom.
    Ako vam je lakše prebacujte hrpice tijesta jednu po jednu u kalup. Ako vam se i sve čini neurodno, ne brinite, kad se ispeče izgledati će bolje.  
  • Pecite cca. 25 minuta na 180 stupnjeva. Provjerite je li tijesto pečeno tako da piknete čačkalicom i ako je čista (nema sirovog tijesta na njoj) onda je kruh gotov. 
    Ako kruh brzo dobije boju, stavite foliju preko njega kako nebi previše potamnio. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodna objava Sljedeća objava