Brzi mini kroasani

24/11/2018Kristina

Ovo nije još jedan recept za klasične krosane gdje trebate utrošiti sate na pripremu savršenog tijesta. Ovo je recept za sve vas koji ste zaposleni, u žurbi, mlade mame, ljenčine itd., a ipak žudite za finim, slasnim i prekrasnim kroasanima sa kojima možete zadiviti sve koji sumnjaju u vaše kulinarske sposobnosti. Nema vam tu neke drame, samo slijedite upute i koristite par sitnih trikova.

Tijesto

  • 1 svježi kvasac
  • 3 dcl mlijeka
  • 450 grama brašna za dizana tijesta
  • 1 vanilin šećer
  • 35 grama šećera
  • 6 grama soli
  • 200 grama smrznutog maslaca

Nadjev

  • par žlica pekmeza
  • par žlica nutelle/lino lade

U toplom mlijeku rastopite svježi kvasac, dodajte šećer i 100 grama brašna te ostavite nekih 15ak minuta da kvasac odradi svoje. U smjesu kvasca, mlijeka i šećera dodajte sve ostale sastojke i umijesite glatko tijesto. Tijesto pustite da se diže 30-45min. Nakon što se tijesto udvostručilo krećemo na izradu kroasana. Tijesto podijelite na 5 jednakih dijelova i svaki dio razvaljajte u oblik kruga. Na tijesto naribajte jednu četvrtinu smrznutog maslaca, pa prekrijte drugim krugom razvaljanog tijesta. Ponovite postupak dok ne potrošite zadnji pet krug razvaljanog tijesta (na koji više ne ribamo maslac). 

Sad ovako pripremljeno tijesto razvaljajte što tanje i ako je ikako moguće neka bude razvaljano u oblik kruga. Tijesto zatim izrežite na trokutiće (ja obično iz ove količine tijesta dobijem oko 20ak krosana) te ih nadjenite omiljenim nadjevom.

Kod mene su to uvijek kombinacija domaćeg pekmeza (u ovom receptu pekmez od borovnica) i naravno Lino lada.  Nadjev stavite bliže rubu i lagano rolajte prema sredini.

Ako želite slanu verziju kroasana kao nadjev možete koristiti i hrenovke, šunku, sirni namaz i bilo kakve druge vama fine kombinacije.

Rezultat će vam biti slatki mali kroasani, koje prije pečenja premažite jajem. Kroasane pecite 20ak minuta na 180 stupnjeva dok ne poprime lijepu zlatnu boju. I kao i u svim mojim receptima, pa tako i u ovim krosane dodan je prstohvat ljubavi #pinchofamour pa vam savjetujem da i vi učinite isto!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodna objava Sljedeća objava