Božićne zvjezdice od lješnjaka i naranče

03/12/2018Kristina

Od malena obožavam raditi keksiće za Božić. Mama je uvijek bila vrlo raspoložena bratu i meni dati tijesto da se igramo, izrezujemo razne oblike i da radimo svoje kekse. Ta neka dječja zaigranost ostala je i dalje u meni i svake godine pred Božić uhvati me neko ushićenje kad krenemo sa pečenjem keksića.  Ovaj vikend krenula sam pripremati ove kekse za jednu posebnu djevojku sa ciljem da je razveselim. Odabrala sam upravo taj recept jer ove zvjezdice u meni bude posebno lijepa sjećanja, povezujem ih sa toplom obiteljskom atmosferom i blagdanima koji nam stižu.

Keksići su vrlo prhki, lješnjaci im daju finu hrskavost, a aroma naranče baš fino paše. Dok ih još iskombinirate sa domaćim pekmezom nema im premca. Recept inače nije moj, našla sam ga na coolinarici i samo malo modificirala, a koristim ga već par godina. 🙂

Tijesto:

  • 400 grama oštrog brašna
  • 150 grama lješnjaka
  • 150 grama šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • 200 grama omekšalog maslaca
  • 1 jaje
  • korica cijele naranče
  • sok od polovice naranče

Za spajanje keksića:

  • manja teglica pekmeza
  • po želji sok od naranče, malo cimeta

Umijesite tijesto od svih sastojaka – dovoljno je mijesiti toliko dugo da se svi sastojci lijepo povežu i da dobijete jednoličnu smjesu koja se drži skupa. Tijesto ostavite u frižideru na sat-dva, a ja sam ga ostavila čak preko noći (najbolje je da ga zamotate u prozirnu foliju kako se nebi sušilo). Ohlađeno tijesto malo premijesite (ako ste ga ostavili preko noći u frižideru biti će vam malo tvrđe, ali ne brinite) i razvaljajte. Kako je veća količina tijesta, ja sam ga podijelila na dva dijela kako bi mi bilo lakše valjati. Podlogu dobro pobrašnite jer se tijesto voli zalijepiti pa ćete teže prebacivati izrezane oblike u pleh. Izrezujte oblike kakve želite, ja sam se odlučila za zvjezdice, ali to mogu biti i srca ili bilo koji drugi oblik koji volite. Polovici zvjezdica sam napravila rupicu u sredini kako bi do izražaja došao pekmez kojim kasnije premazujemo i spajamo keksiće.  Ako nemate ideju s čime napraviti te rupice u sredini  (kao što ni ja nisam imala), onda pitate Najboljeg muža na svijetu za savjet. Ideja je banalna – razmontiral je jednu kemijsku i riješili smo problem. 😉

Keksiće pecite na 160 stupnjeva (možete slobodno pojačati i na 180 stupnjeva ako će vam ići sporo) i pecite dok ne dobiju blagu boju (neka se ne zažare previše jer će biti previše hrskavi). Moji su se pekli nekih 10ak minuta. Pečene kekse premažite pekmezom (okus odaberite sami, provjereno odlično funkciniraju sam pekmezom od marelice/jagode/ribizla).

Pekmez kojim spajate keksiće dodatno možete začiniti cimetom i dodati malo par žlica soka od naranče. Okusi odlično funkcioniraju zajedno!

Kad ćete pripremati ove keksiće dodajte im i barem jedan prstohvat ljubavi #pinchofamour i oni za koje ih spremate osjetiti će toplinu oko srca sa prvim zalogajem. PS. uvijek ispadnu malo bolji kad imaju dodatnu namjenu kao što su imali ovi moji.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodna objava Sljedeća objava