Starinske vanilin kiflice

06/12/2018Kristina

Mislim da ne postoji osoba na ovom svijetu koja ne voli vanilin kiflice onako prhke, slatke i koje jednostavno ne možeš stati jesti. U ovo božićno vrijeme često se spremaju, ali zašto i ne bi kad su tako dobri. Kod nas rijetko izdrže dulje od par dana, pa ih volim pripremati jer sam sigurna da će se uvijek pojesti.

Recept koji vam predstavljam koristim godinama (iz knjige Kolači – Čarolija užitaka), a prvi put sam ga radila kad sam bila u nižim razredima osnovne škole. Točno se sjećam kako je bilo zimsko vrijeme, a ja sam školu imala popodne. Ne znam kako sam uopće došla na ideju da ujutro pečem kekse i to sama! Možda zato što je mama ujutro uvijek bila na poslu, a deda i baka su uvijek bez problema prihvaćali sve ideje svoje unuke.

Naravno da nismo imali digitalnu vagu pa smo deda i ja sigurno pola sata proučavali staru mehaničku vagu gdje si prvo morao posložiti utege da bi vaga točno vagala. Možda netko od vas još ima ovako nešto u svojoj kuhinji. Prve kiflice nisu ispale savršeno, dio njih se razlomio,  ali su bile super ukusne i to je bilo dovoljno da se zauvijek zaljubim u ovaj recept.

Tijesto:

  • 300 grama oštrog brašna
  • 100 grama mljevenih oraha
  • 150 grama margarina
  • 2 žlice mlijeka
  • 50 grama šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 10 dag šećera u prahu za posipavanje

Zamijesite tijesto od brašna, oraha, margarina, mlijeka, šećera i vanilin šećera. Tijesto je gotovo kad dobijete jednoličnu masu.  Ako niste sigurni koliko trebate mijesiti, najbolje je da isprobate napraviti jednu kiflicu: napravite malu kuglicu, oblikujte je u oblik valjka i probajte saviti – ako tijesto ne puca po sredini i ne raspada se, to je onda to. Prije nego krenete na oblikovanje kiflica, tijesto stavite u frižider na pola sata.

Ako ne možete oblikovati kiflice bez da vam se mrve, onda još malo mijesite tijesto.

Kiflice radite tako da uzmete malo tijesta pa na radnoj površini dlanovima oblikujete u oblik valjka te izrežete na komade oko 5-6 cm. Svaki komad zatim oblikujte u kiflicu. Druga opcija (možda sporija, ali su vanilin kiflice rustikalnijeg izgleda) je da uzmete malo tijesta, napravite malu kuglicu, dlanovima je oblikujte u oblik valjka i savite.

Pripremljene kiflice slažite u lim u koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, te ih pecite na 180 stupnjeva 15ak minuta, odnosno dok ne počnu dobivati laganu boju. Tople kiflice umotajte u šećer u prahu.  Ja kiflice obično čuvam u limenoj posudi i mogu trajati dosta dugo iako nisam sigurna da će potrajati duže od dan ili dva.

I ne zaboravite kod pripreme ovih kiflica dodati barem jedan prstohvat ljubavi #pinchofamour te odnijeti par kiflica baki, teti ili nekom vama dragom.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodna objava Sljedeća objava