Pileća jambalaya

10/04/2019Kristina

Ako pratite moju priču onda znate da sam stava da je sve moguće. Trebate sanjati, maštati, željeti i vjerovati da se želje ispunjavaju. Imate ideju, ali se bojite uopće pokušati realizirati je jer je puno nepoznanica, puno rizika i sl ?! Često smo mi sami sebi i svojim željama najveća kočnica i zapreka. I ja sam bila takva, uvijek sam mislila da nisam dovoljno talentirana i sposobna za neke stvari, uvijek gledate druge i divite im se a da vam ne padne na pamet da sami nešto pokušate. Onda sam krenula pisati ovaj blog, iako sam bila mišljenja da će to čitati samo moji najbliži (odnosno oni koji moraju ?), pa sam se prevarila. Čitate ga baš sad možda i vi koji me osobno ne poznajte i baš vama govorim ajde pokrenite se, što god želite vi to možete, samo shvatite da zaslužujete sebi dati priliku.

Sa ovim blogom desile su se i ozbiljne suradnje, a jedna od njih je i suradnja sa Delimanom koja me posebno veseli. Ja sam poprilično transparentna oko svega, pa ćete od mene dobiti iskrena iskustva. Ako volite puno kuhati poput mene, onda vam treba i kvalitetno posuđe. Kad smo prije dvije godine Najbolji muž na svijetu i ja kupili stan nismo imali niti jedne tave, niti jedne posude i sve smo morali kupiti. Kupovali smo naravno najjeftinije suđe i sukladno čestom korištenju, redovito ga bacali. Još sad ne mogu prežaliti tzv. wok tavu koja se ogulila nakon samo par korištenja. Zatim sam na poklon od svoje kume dobila svoju prvu Delimano posudu koja je nju oduševila pa je istu takvu poklonila i meni. Do tog trenutka nisam imala mišljenje o Delimano posuđu, ali mi se ta tava svidjela jer unatoč svim našim nezgodama ona je i dalje bila u odličnom stanju. I što je najbolje stvarno se lako pere, jer ima poseban premaz zbog kojeg možete skinuti i sve one karamelizirane i zapečene ostatke hrane. Čisto da vam dočaram jednu situaciju – za Novu godinu Najbolji muž na svijetu pekao je odojka. Kako sam ja taman došla iz bolnice, on je preuzeo inicijativu u kuhinji i sve je odradio sam. Taj komad odojka je ispekao savršeno, hrskava korica, dovoljno slan, mekano meso, ma divota. Ali kad je drugi dan htio pretopiti meso, malo je zaboravio na vrijeme. Iz pećnice je izašla jedna velika crna ugljenasta masa, a meni je prva pomisao bila, nema šanse da mi ikad više operemo ovu tavu. Iz jada sam ubacila posudu u sudoper nalila vode nadajući se da sa dva dana namakanja možda možemo nešto napraviti. Kad sam nakon nekih sat vremena poslije izvadila posudu iz sudopera shvatila sam da je većina crnog zapečenog dijela sama skliznula iz tave. Šok i nevjerica, pa tava je spašena! ? Nakon ovakvog testa ja sam sigurna da Delimano posuđe može zadovoljiti i najveće kritičare.

Sastojci sa pileću jambalayu

E onda je na moju adresu stigla nova Duboka tava Stone Legend CopperLUX. I ja sam se opet oduševila.? Najviše volim multifunkcionalno suđe, a ova tava je super jer je možete koristiti i na štednjaku i u pećnici. Od kad sam je dobila kuham doslovno sve u njoj. Jedno jelo koje jako volim je i ova pileća jambalaya koju vam danas predstavljam. Ovo jelo prvi puta sam radila prije par godina, kada sam malo aktivnije počela eksperimentirati sa nekim novim jelima. Onda sam još živjela sa roditeljima, bakom i bratom, pa sam bila ograničena po pitanju egzotičnih okusa i namirnica. No, ova pileća jambalaya sadržava klasične namirnice, a okusom nas vodi na američki jug. Najviše je popularno u New Orleansu, a uključuje luk, papriku i celer koji su karakteristične namirnice kuhinje američkog juga. Poprilično jednostavno, a okusima vrlo fino i zanimljivo ovo jelo idealno je za ručak ili večeru.

Kreolska mješavina začina koju koristim u ovom receptu je vrlo jednostavna za pripremu kod kuće. Vjerojatno sve ove začine već imate, samo ih pomiješajte zajedno.

Ovaj recept nastavo je u suradnji sa Delimanom. Želim vam ugodno čitanje i još ugodnije kuhanje te degustiranje. ?

Pileća jambalaya

Sastojci

  • 1 crveni luk
  • 2 paprike crvena i zelena
  • 3 stabljike celera
  • 3 mlada luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 400 grama sjeckanih pelata iz konzerve
  • 600 mililitara pilećeg temeljca
  • 500 grama pilećih prsa ili drugih dijelova pileta
  • 200 grama riže dugog zrna
  • Kreolska mješavina začina (1 žličica origana, 1 žličica majčine dušice, 1 žličica bosiljka, 1 žličica češnjaka u granulama, 1 žličica kajenskog papra, 1 žličica crnog papra, 1 žličica slatke crvene paprike)
  • sol
  • 2 lovorova lista
  • 2 žlice maslinovog ulja

Upute

Priprema

  • Nasjeckajte povrće. Pileća prsa narežite na manje komade te pomiješajte sa polovicom kreolske mješavine začina te dodajte žličicu soli.
  • Zagrijte maslinovo ulje u Dubokoj tavi Stone Legend CopperLUX i pržite začinjenu piletinu par minuta da dobije lagano smeđu boju. Izvadite meso.
  • Ostavite masnoću na kojoj se pržila piletina te ubacite luk i pirjajte par minuta. Nakon toga dodajte nasjeckanu papriku, celer i mladi luk te pirjajte još par minuta.
  • Umiješajte sjeckane pelate (pelate iz konzerve možete zamijeniti svježim rajčicama), rižu, lovorov list, sjeckani češnjak, ostatak kreolske mješavine začina, sol i pileći temeljac. Kad proključa dodajte meso i kuhajte na laganoj vatri 10ak minuta.
  • Dodajte rižu i kuhajte još 25 minuta, sve dok riža ne bude kuhana. Po potrebi tijekom kuhanja možete dodati još temeljca.
  • Gotovo jelo ukrasite sjeckanim mladim lukom.
    Za pikantnije jelo možete dodati i ljute kobasice (npr. chorizo) koje lagano popržite na početku kao i piletinu te ih kasnije ukuhajte u jelo zajedno sa piletinom.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodna objava Sljedeća objava