Bečki keksići

01/12/2018Kristina

Stiglo nam je najljepše doba u godini – počinje advent! Vjerujem da svi zadrhtimo od uzbuđenja čim pomislimo na kuhano vino sa cimetom i mirisne keksiće koji će nas mamiti ovih dana sa svih strana. Domaće kekse obožavam u bilo kojoj varijanti, ali najviše ih radim tek pred Božić. Prošle sam godine za Advent bila u Grazu i oduševile su me njihove savršeno uređene ulice prepune božićnih drvca, ispunjene malim štandovima sa kojih vas dozivaju predivni mirisi… Upravo ta lijepa sjećanja na prošlogodišnji advent potaknula su me da ovogodišnji advent započnemo sa predivnim austrijskim keksićima, koji osim što su zamamnog okusa i vizualno oduševljavaju. I nemojte misliti da su komplicirani, upravo suprotno, pripremila sam ih puno brže nego neke druge “običnije” keksiće.

 

Kod bečkih keksića imamo 3 komponente, keks od maslaca koji se topi u ustima, lepršavu kremu od vanilije i džem koji ove keksiće podiže na jedan novi level. Za vas koji ne volite mijesiti tijesta, ovo su super keksi jer se tijesto miksa, a i ne mora odmarati pa se vrlo brzo mogu pripremiti.

U orginalu u bečke keksiće ide krema od maslaca, ali kako sam ja ipak za laganije varijante, napravila sam vrlo jednostavno kremu od pudinga od vanilije. Džem koji ćete koristiti može biti od malina, jagoda ili bilo kojeg drugog vama dragog voća. U ovoj varijanti ja sam koristila domaći džem od borovnica koji sam dobila na poklon od svoje šogorice i koji se savršeno uklopio u ove keksiće.

Nakon što krenete slagati keksiće, nemojte biti ljuti što ćete ipak imati malo posla, jer se na kraju sav taj trud isplati, vjerujte mi.

Keksi (tijesto) po uzoru na recept Mary Berry

  • 250 grama maslaca sobne temperature
  • 70 grama šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 225 grama glatkog brašna
  • 25 grama kukuruznog brašna

Maslac sobne temperature prvo izradite sa mikserom te dodajte šećer u prahu i vanilin šećer. Miksajte par minuta te dodajte glatko i kukuruzno brašno, te opet miksajte par minuta. Tako pripremljenu smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu te odaberite zvjezdasti nastavak za istiskivanje tijesta. U pleh na kojem ćete peći keksiće stavite papir za pečenje i moja je preporuka da si iscrtate krugove kako bi vam keksići bili iste veličine. Ja sam iscrtala krugove promjera 4 cm, a pritom je bitno da si između tih krugova ostavljate nešto više mjesta, jer se tijekom pečenja keksići malo rašire. Meni je na kraju ispalo ukupno 40 keksića.

Tijesto iz vrećice istiskujete na način da prvo krenete od vanjskog ruba i popunjavate iscrtani krug prema centru. Kekse pecite na 180 stupnjeva, 10ak minuta, odnosno sve dok ne poprime lijepu zlatnu boju. Nakon pečenja izvadite ih iz pleha i ohladite.

Krema od vanilije

  • 250 militara mlijeka
  • 1 puding od vanilije
  • 3 žlice šećera
  • 120 grama maslaca sobne temperature

Skuhajte puding, u ohlađeno dodajte maslac sobne temperature i izradite kremu. Pripremljenu kremu prebacite u slastičarsku vrećicu.

Slaganje keksića

Na ohlađene keksiće  istisnite kremu od vanilije, a na kremu džem kojeg ste prethodno razradili sa žlicom. Da bi bilo jednostavnije, ja sam i džem prebacila u slastičarsku vrećicu i na taj ga način nanosila na keksiće. Na džem stavimo drugi keksić, lagano stisnemo kako bi se krema, džem i keksići složili u sendvič. Na kraju pospemo šećerom u prahu.

Rezultat su bezobrazno prhki i ukusni keksići koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim, a ni oni sami ne ostaju dugo na tanjuru. I ne zaboravite, još su ukusniji ako prilikom pripreme dodate barem mali prstohvat ljubavi #pinchofamour.

1 Comments

  • Snjezana Galinec

    24/12/2018 at 09:10

    Ja bi ih nazvala slatkom fantazijom 🙂 Prhko tijesto koje se doslovno topi u ustima te kombinacija vanilije i djema od sumskog voca, prefinooo! Preporucam da isprobate!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodna objava Sljedeća objava