Čokoladna babka

22/12/2018Kristina

Predivno mekano tijesto, aromatizirano narančom i rumom te punjeno bogatom čokoladnom kremom – cure vam sline?!? I meni isto kod pomisli na ovu predivnu čokoladnu štrucu, poznatu pod nazivom čokoladna babka. Kroz moj blog moći ćete primijetiti da gajim jednu posebnu ljubav prema dizanim tijestima (unatoč tome što mi vizualno nikad ne ispadnu onako kako bi trebala, ali to kompenziramo okusima). Jednako tako volim istraživati slastice drugih naroda i prošle sam godine naletila na ovu divotu. Pravila sam je već nekoliko puta, ali svaki puta me iznova oduševi.

Babka potječe iz istočnoeuropskih zemalja (najviše je se povezuje sa Poljskom), a sam naziv ovog kolača potječe od poljske i bjeloruske riječi “babka” što znači baka. Orginalna inačica babke radi se u okruglom kalupu te je punjena suhim voćem. Tek kad su Istočno-europski Židovi stigli u New York, babka je dobila svoju čokoladnu varijantu. U New Yorku čokolada je bila dostupnija, a često su u babku dodavani cimet i krema od badema, koja se razmazivala po tijestu, a koje se zatim zavrnulo i presavilo te je pripremano u obliku koji predstavljam danas.

Babku obično radim za vikend i vjerujte mi ne stigne se niti ohladiti do kraja. Ako slučajno ostane za drugi dan super je što je i dalje mekana (samo je stavite u neku plastičnu posudu i zatvorite da se ne suši) i savršeno ide uz šalicu mlijeka.

Tijesto:

  • 1 kvasac
  • 2 dcl mlijeka
  • 80 grama šećera
  • 500 grama brašna za dizano tijesto
  • 2 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 7 grama soli
  • naribana korica jedne naranče
  • 90 grama omekšalog maslaca
  • 3 žlice ruma

U posudu stavite kvasac, mlako mlijeko da budemo brži, šećer i malo brašna te ostavite da se kvasac odradi svoje (nekih 20-30 minuta). Nakon što se kvasac dignuo dodajte sve ostale sastojke i zamijesite tijesto. Ono je malo mokrije, ali neka vas to ne brine, nije potrebno dodavati još brašna. Tijesto ostavite da se diže – što duže to bolje, neka se diže minimalno 1 sat, ali ako imate vremena ostavite ga slobodno i par sati, pa čak i preko noći u frižideru (navodno je puno finije – ja nisam nikad imala vremena, pa mi slobodno javite dojmove ako ste stpljiviji od mene).

Čokoladna krema:

  • 120 grama maslaca
  • 130 grama čokolade

Na pari rastopite maslac i čokoladu. Kremu rashladite na sobnu temperaturu prije nego ćete je razmazivati po tijestu. Mali savjet: ako je stavljate u frižider da je brže rashladite pripazite da vam se previše ne stisne jer će vam biti teško razmazivati je po tijestu.

Priprema:

Razvaljajte tijesto na dobro pobrašnjenoj podlozi u oblik pravokutnika. Kraća strana pravokutnika neka bude duljine kao kalup u kojem ćete peći babku. Razvaljano tijesto premažite pripremljenom čokoladnom kremom koja neka bude sobne temperature (nikako ne smije biti vruća). Ako ste poput mene čoko fan slobodno na tijesto ubacite i malo nasjeckane čokolade  – ja koristim Callebaut čokoladne kapljice koje nisam trebala sjeckati jer su dovoljno sitne.

Tijesto zatim zarolajte (kao da rolate orehnjaču) i dobivenu štrucu prerežite oštrim nožem cijelim dijelom po duljini. Na taj način dobiti ćete dva komada tijesta koje isprepletite kao da pletete pletenicu. Nemojte se živcirati ako će vam se činiti da će cijeli nadjev ispasti van ili da će biti ružna.

Pripremljenu babku prebacite u kalup u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva 40ak minuta ovisno o vašoj pećnici. Čim dobije dobije lijepu zlatno smeđu boju prekrijte je folijom jer će vam inače čokolada zagoriti. Babka je gotova ako čačkalica koju piknete u tijestu izlazi čista bez ostataka mokrog tijesta na njoj. Ako ima čokolade to je ok :-).

Evo kako izgleda moj konačni rezultat – nije najljepša na svijetu, ali je jako ukusna. Dodala sam svoj tajni začin #pinchofamour, možda zbog tog?!? 😉

2 Comments

  • Ena

    06/04/2020 at 17:18

    Pozdrav,
    Da li ide 1 suhi ili svježi kvasac?

    1. Kristina

      06/04/2020 at 18:37

      Pozdrav, ja stavljam svježi kvasac, ali može i sa suhim. 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodna objava Sljedeća objava