Cimet zvjezdice

10/11/2022Kristina

Može li nas nešto više podsjetiti na Božić od ovih divnih cimet zvjezdica. Nema ničeg ljepšeg kad nam se kroz stan provuku mirisi začina. Upravo me i ti mirisi vrate u sjećanja iz djetinjstva, prepuna smijeha, veselja i iščekivanja najljepšeg dana u godini. A moram priznati da je moje djetinjstvo bilo sjajno. Odrasla sam na selu, okružena predivnim ljudima i mislim da se to ne može ni sa čime mjeriti. Moja obitelj je radnička, mama i tata uvijek su radili dva posla, jedan u tvornici, a drugi kad bi došli doma – poljoprivredu. Iako mama i tata nisu imali vremena baviti se previše nama klinicima, zato su tu bili baka i deda s kojima smo živjeli i koji su moje djetinjstvo učinili čarobnim. Stalno vam pišem o ljudima koje volim i koji me sada okružuju. A danas ću ovaj post posvetiti čovjeku koji je moj životni uzor i kojeg neopisivo volim i nosim u srcu iako ga više nema među nama živima. To je moj predivni deda Ivan, najbolji deda na svijetu, toliko čista duša koji me naučio najvažnije stvari u životu – kako biti pošten čovjek. Oprostiti, podijeliti i ono malo što imaš, pomoći drugima i uživati u onom što imaš a ne patiti za onim što nemaš. To su bili njegovi postulati sa kojima sam i ja odgajana, toliko jednostavni, a toliko važni. Svi koji su ga poznavali obožavali su njegovu karizmu – veseljak, pozitivac, zabavljač i istinski dobar čovjek. Često sam bila uz njega u situacijama koje mi nisu bile fer, a on bi mi uvijek dokazao kako nije stvar u materijalnom već u onom duhovnom. Ponekad je zadovoljstvo da si nekome pomogao važnije od bilo čega drugog.

Živjeti sa dedom i bakom značilo je i da ćemo naučiti puno o starim običajima. I obožavala sam te njihove priče, običaje i čar koju je donosio Božić. Uvijek bi se pričama prisjećali neimaštine, ali s druge strane ogromne sreće, jer nisu imali puno toga, ali su imali jedni druge. Smijali su se i zabavljali više nego mi danas sa svim izobiljem kojeg imamo. Baka bi uvijek na Badnjak ispekla okrugli kruh na čijem su vrhu bila 4 oraha sa ljuskom. U pečeni kruh baka bi zabola borovu graničicu i na nju stavila krunicu. Taj kruh zovemo koleda, a stavljamo ga na blagdanski stol. Na Badnjak navečer, skupili bi se svi u kući, a deda bi došao izvana i donio punu košaru slame. Tu slamu smo stavljali ispod stola i mi klinci smo obožavali valjati se po njoj. Prilikom dolaska blagoslivljao je kuću i govorio...daj vam Bog čučeke, raceke, pureke….Baka bi zatim uzela malo slame i napravila oblik križa na stolu. Također stavila bi malo svakakvog zrnja po stolu (pšenicu, kukuruz, raž…) i sve prekrila stolnjakom, a znali smo ubaciti i nešto novaca.

Danas sve manje ima tih običaja, ali zato ima božićnih keksića koji me mirisom odvedu u to predivno doba. Doba mira i spokoja, doba djetinjstva, doba okruženosti sa onima koje toliko volim i kojih se često sjetim. Nadam se da ćete ih i vi isprobati i da ćete sa njima stvarati neka nova sjećanja, divna i topla, ispunjena smijehom i radošću.

 

Cimet zvjezdice

Sastojci

Tijesto

  • 300 grama mljevenih badema
  • 100 grama šećera u prahu
  • 50 grama oštrog brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žličice cimeta
  • 2 bjelanjka

Glazura

  • 1 bjelanjak
  • 85 grama šećera u prahu
  • malo korice limuna

Upute

  • Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka. Tijesto je malo neobično jer nećete dobiti glatku kuglu tijesta, već će se ono povezati u ljepljivu smjesu vrlo brzo nakon što počnete mijesti. Dosta će vam se lijepiti za prste, ali to ne znači da ste negdje pogriješili. Gotovi ste kad su vam se svi sastojci povezali i međusobno pomiješali. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na sat vremena. 
  • Kad se tijesto odmorilo u frižideru razvaljajte ga na listu papira za pečenje. Papir, prije nego stavite tijesto na njega, pobrašnite kako bi lakše odvajali keksiće i prebacivali u lim za pečenje. Tijesto razvaljajte tako da vam bude malo deblje, moje je bilo debljine malog prsta (sigurno vam metar nije pri ruci, kao što ni meni nije bio). Izrežite keksiće u oblik zvjezdica (a slobodno koristite i neki drugi oblik) te kekse prebacite u lim koji ste obložili papirom za pečenje. Između keksića ostavljajte malo razmaka.
  • Od sastojaka za glazuru prvo umutite bjelanjak i zatim dodajte šećer u prahu. Dobiti ćete glatku polu-tekuću smjesu kojom ćete premazati keksiće prije pečenja. Ja sam glazuru nanosila žličicom na sredinu zvjezdice i zatim sam je pažljivo razmazala do rubova pomoću vrha drške kista. Slobodno iskemijajte neko svoje pomagalo. 🙂  
  • Kekse pecite na 160 stupnjeva 10ak minuta. Pripazite da ne pretjerate sa pečenjem, tako da ih nakon 10 minuta budno pratite. Glazura ne smije dobiti boju, točnije mora ostati lijepa bijela. Na mojim slikama vidite kako sam ih držala minutu predugo u pećnici jer nisu snježno bijele kako bi trebale biti. Ali pojele su se i tako 😉 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodna objava Sljedeća objava