Kinder Maxi King torta

27/11/2018Kristina

Već neko vrijeme imam u planu pripremiti Kinder Maxi King tortu. Nisam pretjerano proučavala recepte drugih, ali mi se na prvu torta činila vrlo komplicirana, a uz to je još tu karamela koju sam dugo vremena izbjegavala u širokom luku. Kako sam pokrenula ovaj blog, tražila sam prijatelje na Facebooku da mi predlažu kolače koje bi željeli da im pripremam i jedan od prijatelja izdvojio je baš tu tortu uz komentar da je već dugo pikira i nikako da napravi. Čini mi se da sam ga preduhitrila kad sam ovaj vikend za bakin rođendan odlučila se upustiti u ovu na kraju poprilično jednostavnu pustolovinu.

 

Rezultat je bila savršena tortica za koju je i Najbolji muž na svijetu rekao da je ok (a inače ne voli karamelu). Da bih vam dočarala koliko je stvarno bila cool moram vam razjasniti njegovu ljestvicu “komplimenata” koja je u jednu ruku malo čudna:

  • kad dobiješ negativnu kritiku = jelo/kolač zbilja ne valja iliti nije jestivo (dešava se u rijetkim situacijama, ali zna se zalomit)
  • kad kaže “baš mi se sad jede sendvič” = jelo/kolač mu se ne sviđa
  • kad šuti i jede = u redu je
  • kad kaže “ok” = fino je
  • kad kaže “ovo je baš fino” = brate mili razvalila sam! zovem širu i užu rodbinu da ih obavijestim koliko sam spretna u kuhinji, prijavljujem se na Supertalent i otvaram slastičarnicu, sve do sljedećeg puta kad mu se opet jede sendvič

Torta se sastoji od četiri komponente – biskvit, karamela, krema i ganache. U posljednje vrijeme često u svojim tortama koristim inačice brownie biskvita, no budući da u ovoj torti imamo karamelu činilo mi se da bi trebala ići sa nekom laganijom varijantom biskvita, pa sam se odlučila za klasičan biskvit od kakaa koji sam obilato natopila mlijekom nakon što se ohladio. Kremu sam radila od vrhnja za šlag, mascarponea i šećera u prahu, te se odlično uklopila u kombinaciju sa karamelom i čokoladom.

E sad, onaj dio za koji sam naivno mislila da je najteži – karamela. Mislim da sam karamelu radila par puta u životu i uvijek su tu bile neke komične situacije. Rezultati su obično bile posude pune stvrdnutog šećera koje bih morala otkuhavati po par sati da se to otopi, pa karamela sa kristaliziranim komadićima šećera i slično. Situacije zbog kojih ti dođe da kolače sa karamelom prekrižiš i jednostavno kažeš da ne voliš karamelu. No, zbog ove torte karameli sam dala još jednu šansu i nisam požalila. Do sad sam slijedila neke recepte za pripremu karamele, pa sam šećer topila sa vodom i to nije baš prošlo najbolje. Ovaj put slijedila sam instinkt i  napravila karamelu odokativnom metodom (pa sam karamelu opet radila danas kako bih za vas sve izvagala, jer to prvi put nisam napravila – pametni važe, lijeni kuha dva put, šta ćeš).  Postupak je toliko jednostavan i brz da mi je smiješno što je meni bio problem, više detalja niže u receptu.

Moj savjet je da karamelu prvo pripremite i stavite je na hlađenje. Ako je pretekuća nakon što se ohladi, to lako možete popraviti tako što je opet zagrijete i pustite da krčka  neko vrijeme kako bi postala gušća. Karamelu možete čuvati u frižideru u staklenoj posudi tjedan dana.

Ajmo mi na recept pa da se i vi okušate u pripremi ove fenomenalne torte.

Kinder Maxi King torta

Sastojci

Biskvit

  • 6 bjelanjaka
  • 6 žutanjaka
  • 6 žlica šećera
  • 3 žlice kakaa
  • 6 žlica oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 50 ml ulja
  • 50 ml mlijeka + 100ml za natapanje biskvita

Krema

  • 500 grama mascarponea
  • 4 žlice šećera u prahu
  • 500 ml vrhnja za šlag (koristila sam Haltu)

Karamela

  • 100 grama šećera
  • 15 grama margarina/maslaca
  • 100 ml vrhnja za šlag

Čokoladni ganache

  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 150 grama čokolade za kuhanje koristila sam Callebaut čokoladu sa 54% kakaa

Krokant

  • 200 grama šećera
  • 100 grama grubo nasjeckanih lješnjaka

Upute

Biskvit

  • Napravite snijeg od 6 bjelanjaka. Žutanjke i šećer pjenasto izradite, dodajte ostale suhe sastojke i sve lagano miksajte, pa dodajte ulje i mlijeko. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. Ja ih lagano umiješam špatulom kako bi ostalo što više zraka u biskvitu. 
  • Biskvit ulijete u kalup u koji ste prethodno stavili papir za pečenje (ja sam koristila okrugli kalup promjera 26 cm). Pecite na 180 stupnjeva 10ak minuta, odnosno sve dok vam čačkalica ne bude čista prilikom provjeravanja biskvita. Nakon što se biskvit ohladite natopite ga mlijekom.

Krema

  • Izmiksajte vrhnje za šlag (neka bude čvrsti šlag), te dodajte mascarpone. Sve zajedno dobro izmiksajte. Ako želite upotrijebiti pravo slatko vrhnje ono vam nažalost neće biti dovoljno čvrsto, pa svakako treba staviti biljno vrhnje za šlag.

Karamela

  • U posudu ubacite šećer, stavite ga zagrijavat i pustite ga da se otopi, a pritom će početi dobivati lijepu karamel boju. Pritom morate pripaziti da vam ne potamni previše jer će samim time karamela biti gorka. Kad se šećer topi, posudu možete lagano okretati. Ponekad taj postupak možete zeznuti ako krenete miješati kuhačom. Ja koristim posude od nehrđajućeg čelika jer su se pokazale odličnima za karamelu, ali mislim da možete bez problema koristiti i dublje tave i sl. Super je što i zbog svijetle posude jasno vidite kakve vam je boje karamela. 
  • Nakon toga maknula sam posudu sa štednjaka i ubacila maslac, te vratila posudu natrag na štednjak (vatru sam smanjila). Nakon što se maslac otopio dodala sam vrhnje za šlag i kuhala 30ak sekundi. 
    Karamela se lagano krčkala, a vrhnje se lijepo povezalo sa šećerom i maslacem. Sveukupno mi je za pripremu te “komplicirane” karamele trebalo doslovno 5 minuta, tako da se zaista nemojte bojati da je komplicirano. 
    Karamela se hlađenjem lagano zgušnjava pa neka vas ne zbuni što je na početku tekuće. Imala sam jedan neuspjeli pokušaj kad sam previše dugo kuhala karamelu nakon dodavanja vrhnja, pa sam nakon hlađenja imala jedan ogroman tvrdi karamel bombon koji nisam ni mogla izvaditi iz posude u kojoj se wannabe karamela hladila.
    No isto tako ponekad mi se zna desiti da jednostavno ne uspije. Valjda mi taj dan grah krivo padne. Bitno je samo pokušavati. Mislim da me nekad zna zeznuti i jako hladno vrhnje za šlag, pa ga izvadite iz hladnjaka pola sata prije nego ćete raditi karamelu.

Čokoladni ganache

  • Vrhnje zagrijte na štednjaku i ubacite čokoladu te miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu, odnosno dok se čokolada u potpunosti ne otopi. Ganache rashladite na sobnu temperaturu prije prelijevanja po torti kako se krema ne bi topila zbog prevruće čokolade.

Slaganje

  • Biskvit prebacite na podlogu na kojoj ćete servirati tortu, stavite obruč i oko obruča s unutarnje strane stavite papir za pečenje (tako ćete prilikom vađenja kalupa izbjeći da vam dio kreme ostane na obruču). Na biskvit stavite 1/4 kreme. Drugu četvrtinu kreme stavite u slastičarsku vrećicu (može i običnu vrećicu za zamrzavanje, samo odrežite jedan čošak). Zatim nanesite kremu iz slastičarske vrećice u krugovima na već nanešenu kremu (ja sam napravila tri kruga), tako da vam u sredini ostane krug u koji nanosite pripremljenu karamel kremu. Nakon što ste ubacili u pripremljenu “udubinu” karamelu, nanesite još jedan sloj kreme (iskoristite još jednu četvrtinu kreme, a ono što vam je ostalo koristiti ćemo za završni vanjski dio torte). Na mascarpone kremu na kraju ide čokoladni ganache koji ste prethodno rashladili na sobnu temperaturu.
  • Tortu prebacite u frižider da se ganache stisne, neka to bude minimalno 2 sata, a najbolje je ostaviti tortu preko noći. Nakon što se torta ohladila, maknite obruč i papir za pečenje, te premažite i zagladite vanjski rub torte sa ostatkom kreme. Tortu ukrasite sjeckanim lješnjacima ili krokantom kao što sam ja. I ne zaboravite da prilikom pripreme ove torte dodate barem jedan mali prstohvat ljubavi #pinchofamour. Kolači najbolje uspjevaju ako ih radite za druge!

Krokant

  • Kako smo sad naučili kako raditi karamelu, bez straha topite šećer dok ne dobijete karamelu. Lješnjake prije toga grubo nasjeckajte i pripremite lim na koji ste stavili papir za pečenje.
  •  Nakon što ste pripremili karamelu, odnosno čim poprimi željenu boju u nju ubacite sjeckane lješnjake, izmiješajte i brzo prebacite na lim. Kako se ova smjesa brzo hladi morate biti brzi. Pokušajte rasporediti smjesu po papiru za pečenje kao da ulijevate biskvit. Nema veze ako i dobijete jednu veliku grudu, jer je ionako sjeckamo čim se ohladi, ali najbolje je da dobijete jednu lijepu plohu kao što sam ja (vidite na slici) jer će vam biti lakše sjeckati. Nakon što se smjesa ohladila (možete je staviti u frižider), nasjeckajte što sitnije i pospite po torti. Rezultat je fini hrskavi krokant koji se idealno sljubio sa našom tortom.

Za one koji žele znati više

Volite okus lješnjaka i karamele? Treba vam nešto cool i hrskavo za ukrašavanje vaših slastica? Kupovni krokant vam je skup? Okušajte se u pripremi domaćeg krokanta, ja sam oduševljena kako je ukusan a jednostavan za pripremiti!

Krokant, odnosno grubo sjeckani i karamelizirani lješnjaci mogu se koristiti na različite načine – kao dekoracija za kremaste torte ili se mogu ubaciti u kekse.

Krokant:

  • 200 grama šećera
  • 100 grama grubo sjeckanih lješnjaka

Kako smo sad naučili kako raditi karamelu, bez straha topite šećer dok ne dobijete karamelu. Lješnjake prije toga grubo nasjeckajte i pripremite lim na koji ste stavili papir za pečenje. Nakon što ste pripremili karamelu, odnosno čim poprimi željenu boju u nju ubacite sjeckane lješnjake, izmiješajte i brzo prebacite na lim. Kako se ova smjesa brzo hladi morate biti brzi. Pokušajte rasporediti smjesu po papiru za pečenje kao da ulijevate biskvit. Nema veze ako i dobijete jednu veliku grudu, jer je ionako sjeckamo čim se ohladi, ali najbolje je da dobijete jednu lijepu plohu kao što sam ja (vidite na slici) jer će vam biti lakše sjeckati. Nakon što se smjesa ohladila (možete je staviti u frižider), nasjeckajte što sitnije i pospite po torti. Rezultat je fini hrskavi krokant koji se idealno sljubio sa našom tortom.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodna objava Sljedeća objava